Érkeznek az emelt nyugdíjak

Érkeznek az emelt nyugdíjak

Nem kell tovább várniuk az időseknek, ma megkezdődik az emelt nyugdíjak és a visszamenőleges nyugdíj-kiegészítés utalása.

Mindezen felül a kormány prémiummal is megköszöni az időseknek az elmúlt évtizedek munkáját. A nyugdíjasok többsége százezer forint körüli extra pénzhez jut most hozzá a szokásos összegen felül.

Orbán Viktor miniszterelnök az idősek világnapján jelentette be a nyugdíjemelést. Közösségi oldalára feltöltött videójában leszögezte: „egész Európában nehéz idők járnak, de ilyenkor sem szabad szem elől tévesztenünk a legfontosabb nagy nemzeti céljainkat, az egyik ilyen a nyugdíjasok megbecsülése Magyarországon.”

Hangsúlyozta: „sikerült az elmúlt évek gazdasági teljesítményeinek köszönhetően visszaadnunk azt a 13. havi nyugdíjat, amelyet a baloldali kormányok vettek el az idősektől.”  Ezt Orbán Viktor komoly eredménynek és becsületbeli ügynek tekinti, és hangsúlyozta, ahogy az idén, úgy „jövőre is meg fogja kapni minden nyugdíjas a 13. havi nyugdíjat”.

A kormányfő kifejtette: „nehéz idők, válság ide vagy oda, a nyugdíjasainknak Magyarország megadja azt, ami megilleti őket”.

Magyarországon csaknem két és fél millió nyugdíjas él, akik átlagosan 167 ezer forintot kapnak havonta. A mostani, 4,5 százalékos emelésnek köszönhetően ez az összeg 174 ezer forintra emelkedik, ami mellé az érintettek megkapják a januárig visszamenőleg járó korrekciót és a prémiumot is.

Aki tehát eddig 167 ezres nyugdíjat kapott, most mintegy százezer forinttal többet, 260 ezer forintot vehet át.

„A szankciós infláció miatti nehéz gazdasági helyzetben is segítjük a nyugdíjasokat, hiszen az idősekről való gondoskodást becsületbeli ügynek tartjuk” – írta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségi oldalán, emlékeztetve, hogy november 11-én, vagyis a mai napon megkezdődik az emelt összegű nyugdíjak kiutalása azok számára, akiknek bankszámlára érkezik a nyugdíjuk.

A többiek – akiknek a járandóságot a postás kézbesíti – a szokásos időpontban kapják majd meg a pluszpénzt. A Magyar Államkincstár a nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot a rendes havi ellátással együtt utalja el.

A mostani már a harmadik emelés ebben az évben, hiszen januárban 5, júliusban 3,9, most pedig 4,5 százalékkal emelkedtek a juttatások.

Az idősek a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14 százalékos mértékű emelésben részesülhetnek, amely a visszavezetett 13. havi nyugdíjra is értendő.

További jó hír, hogy januárban újabb nyugdíjemelés várható, amelynek mértékéről decemberben dönt a kormány. Ezenfelül Orbán Viktor kormányfő már a mostani intézkedés bejelentésekor közölte azt is, hogy biztosan számíthatnak az idősek a 13. havi nyugdíjra is, amit 2023 februárjában kapnak kézhez.

Korábban megírtuk, az átlagnyugdíj Magyarországon 167 ezer forint, ez az összeg a 4,5 százalékos emelés révén mostantól havi 174 ezerre változik, amihez a januárig visszamenőleges korrekció további 82 ezret ad hozzá, és mindezen felül jár az időseknek a maximum tízezerforintos prémium is, tehát aki eddig 167 ezer forintot kapott, az novemberben csaknem 260 ezer forinttal számolhat.

A nyugdíjak egyébként 2010 óta – a most érkező emelést is figyelembe véve – összesen 66,8 százalékkal nőttek, a 13. havi nyugdíj visszaépítésével pedig mintegy húsz százalékkal javult a vásárlóerejük.

hirado.hu

#kapcsolódó

Óvodásokat vár élményekben gazdag, játékos farsangi versengésre a Bem iskola

Óvodásokat vár élményekben gazdag,...

2023. február 3-án pénteken,10 órától.