Dr. Kovács Ferenc: Felszálló ágban Nyíregyháza

Dr. Kovács Ferenc: Felszálló ágban Nyíregyháza

Jelentős gazdaságfejlesztés a városban

Dr. Kovács Ferenc polgármester nemrégiben erősítette meg, hogy a tavaly májusi kormányhatározat alapján – mely a bővülő Nyíregyházi Ipari Park infrastruktúrájának kiépítéséről szól – emeltebb összeget kapunk. A 33,8 milliárd forintból jövő őszre szeretnék az első, már tervezés alatt álló csomagot megvalósítani, a végcél 557 megawattnyi villamos energia megteremtése. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2023. március 6-ai számában.)

– Kiknek készül ez az óriási kapacitás?

– Egyrészt a már városunk mellett döntött nagybefektetőknek. A tavaly nyáron bejelentett dél-koreai W-Scope világszínvonalon gyárt szeparátorfóliákat, amik mindenféle akkumulátorhoz szükségesek, szeptemberben megkezdték a beruházást az autópálya túloldalán. Óriási, 82,5 hektáros fejlesztésről van szó, 1200 munkahelyet teremtenek két ütemben, az első 2025 első felében esedékes. A másik a német Boysen, melynek ez lesz a 28., egyben a legnagyobb telephelye a világon. A BMW-nek szállítanak kipufogórendszert, és számos prémium autómárkának bedolgoznak. Ők 16,5 hektárt vettek, s 400 munkahelyet terveznek. Ez lesz az első olyan üzemük, ami elektromos autókhoz szállít fém tartószerkezetet, fedőlemezt. És szól mindez a majdan ideérkezőknek, hiszen a tárgyalások folyamatosak.

nyiregyhaza.hu

Dr. Kovács Ferenc

– Nemrég az Év Ipari Parkja címet is elnyerte az a terület, ami azóta is óriásit bővült.

– A kormányzat partner a szándékainkban, így a korábbi 130 hektárhoz képest több mint 600 van kijelölve, de közel 500 hektárnyi került önkormányzati tulajdonba, amit folyamatosan értékesítünk. Ez a debrecenit nem számítva a legnagyobb Magyarországon, kiváló adottságokkal. Most látszik, milyen jól tettük, hogy 2019-ben elindítottuk ezt a beruházásösztönzési programot, ilyen energiaválságos időkben nehezebb, vagy lehetetlen lenne. Elértünk odáig a rengeteg korábbi elmaradás (felújítások, infrastruktúra-fejlesztések) pótlása után, hogy Nyíregyháza végre gazdaságfejlesztési szempontból is a turizmushoz hasonló pályára került, felszálló ágban vagyunk, figyelnek ránk. Azok pedig Nyíregyháza és a következő generáció jövőjét veszélyeztetik, akik a város rossz hírét keltik.

– Mire gondol?

– A legóvatosabban fogalmazva is politikai bajkeverés, egyéni haszonszerzés, ami az elmúlt időben történt a betelepülő cégek körül egyes ellenzéki szereplők részéről. Csak hogy tisztában legyenek a következményekkel ezek az elvileg a városért dolgozó képviselők: egy-egy beruházásért 3-4 ország 8–12 városával versenyzünk általában. Ha tudatosan félrevezető információkat és ellenállást látnak, vajon hogyan döntenek majd? Jelenleg is két tárgyalásunk szünetel, valószínűleg emiatt. Háromévnyi megfeszített munkánk eredményét tehetik tönkre, de ami nagyobb baj, a nyíregyháziak és gyermekeink jövőjét. Már az óriási dolog, hogy két covidos év után, háború és energiaválság idején mintegy 350 milliárdnyi tőke érkezik ide, a kormány ezen felül nagyjából 50 milliárddal támogatja a fejlesztéseinket. Ők pedig rossz szándékú, politikai, ártó kampányaikkal ezt és a következőket akarják megakadályozni? Tudatlanul is lehet ártani, s mindannyiunk nevében kérem, ne törjék meg a város lendületét! Ráadásul úgy, hogy ezek magasabb szintű környezetvédelmi előírásokkal rendelkeznek, mint akár más, már működő cégek.

– Mik lehetnek az előnyei a beruházásoknak?

– Mivel a most ideérkezők a kibontakozó új ipari forradalom sikerágazataiban dolgoznak magas színvonalon, hosszú távon számolhatunk velük. Ez remélhetőleg megjelenik az adóbevételekben (lásd az elmúlt időszak példáját), ezek pedig közvetetten kihatnak a fejlesztéseinkre. A bérekben, magas színvonalú munkahelyekben is érzékelhető lesz, de a képzésre is lesz hatása, beleértve a Nyíregyházi Egyetemet, a szakképzési centrumot. Biztonságot adnak, erősödhet a már meglévő cégek által is érezhető társadalmi felelősségvállalás, és lakosságmegtartó képessége van. A szomszéd vármegyeszékhely tulajdonképpen megtelt, ez egy fontos és kedvező időszak Nyíregyháza számára. Lezárulóban az előkészítési, infrastruktúra-fejlesztési szakasz. A visszajelzések pozitívak a befektetők és a kormányzat részéről egyaránt, s nem tévesztjük szem elől az egyik legfontosabb célt, amely a Hazavárunk programmal folytatódott: fiataljaink itthon tartását és hazahívását.

#kapcsolódó

Közgyűlés – Kivonult az ellenzék a teremből

Közgyűlés – Kivonult az ellenzék a...

Kivonultak az ellenzéki képviselők a nyíregyházi közgyűlésről, miután nem vettek...

Indulhat a visszaszámlálás: egy hét múlva érkeznek a pófelvételi ponthatárai

Indulhat a visszaszámlálás: egy hét...

Augusztus 28-án kiderül, kik jutottak be a pótfelvételin valamelyik egyetem...