Nyílt nap a kórház szülészeti osztályán

Nyílt nap a kórház szülészeti osztályán

Alternatív szülési lehetőségek

Ismét megrendezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház és a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara a szülészeti-nőgyógyászati osztály nyílt napját csütörtökön. Célja, hogy a kismamák megismerjék azokat a szülési körülményeket, melyeket választhatnak. A látogatók minden szükséges információt megkaptak a várandóssággal, szüléssel és a szülés utáni időszakkal kapcsolatban. Gyakorolhatták a pelenkázást, megnézhették a szülőszobákat, beszélgethettek egymással, felkészülhettek az anyaságra, apaságra.

„Nagyon örömteli az, hogy ez egy olyan rendezvény, ami – bár kórházban vagyunk – nem a betegségről szól, hanem az élet csodájáról” – ezekkel a szavakkal köszöntötte az érdeklődőket dr. Ajzner Éva orvosigazgató a Várandósság Hete alkalmából rendezett nyílt napon. 2018-ban egy nagy beruházásnak köszönhetően bababaráttá és családbaráttá tették a szülészeti osztályokat. Nyíregyházán ez az összeg közel 210 000 000 forint volt. A fejlesztés azt a célt szolgálta, hogy a kismamák minél modernebb és szebb környezetben hozzák világra a csecsemőjüket, és töltsék el a szülés utáni időszakot. Ez 2-3 ágyas, magas minőségű szállodai szobáknak megfelelő fürdőszobás termeket jelent.

Alternatív szülési lehetőségek

A nyílt napon be lehetett járni a „Tengerpart” és „Naplemente” fantázianévvel ellátott szülőszobákat. A kismamák az egész szülés folyamatába betekinthettek, információkat kaptak az alternatív szülési lehetőségekről, melyek a kórházban rendelkezésükre állnak.

„Gyakorlatilag ma Magyarországon elérhető valamennyi alternatív szülészeti módszerre van lehetőség, amire talán legbüszkébbek vagyunk, az az, hogy kórházunkban végezzük a legtöbb vízben-kádban szülést, mely elég népszerű lett az itt szülő nők körében. Más módszerek: bordásfal igénybevétele, különböző labdák, franciaágyon való vajúdás lehetősége is rendelkezésre áll. Az a legfontosabb, hogy erről a szülő nők maguk döntenek segítségül véve természetesen a mai napot is: megismerik ezeket a lehetőségeket. Előre jelzik konzultálva a szülésznőkkel, hogy mit szeretnének, kiválaszthatják a szülés alatt hallgatott zenét is például…” – mondta az orvosigazgató.

Lelki és fizikai biztonság

Leendő anyukák és apukák, érdeklődők vettek részt a csütörtöki rendezvényen. Az egyes standoknál minden információt megkaptak a várandóssággal, szüléssel, a gyermekneveléssel kapcsolatban. A rendezvényen elhangzott: a szülészeten nem az orvos van fókuszban, hanem a szülésznők, pszichológusok. Dr. Fábián Antal főorvos fontosnak tartja kiemelni, hogy a szülés, a születés természetes folyamat, amihez a kórházi személyzet a segítséget nyújtja. Úgy találja, a kismamák előtt álló legnagyobb akadály a szorongás leküzdése, ebben is segítenek a szakemberek. A Jósa András kórház szülészeti osztálya elsősorban lelki és fizikai biztonságot nyújt a várandósok számára, amint nem várt esemény vagy komplikáció adódik, a szülészek, orvosok, ápolók azonnal képesek cselekedni.

„A bababarát, családbarát szülészet csak intézeti körülmények között képzelhető el. A tisztelet és a szeretet mellett a beteg biztonsága a legfontosabb. Ezért a mi szakmánk – személy szerint én is – elfordul az otthoni szülésektől. Hogy egy szülés normál módon zajlik le, és nem lesz semmi baj, azt csak a szülés után lehet megmondani” – emelte ki dr. Fábián Antal.

A nyílt nap legfontosabb célja, hogy a kismamák megismerkedjenek a Jósa András Oktatókórházban a szülést segítő, modern körülményekkel. A szülési tervezetet az orvosok javallataira együtt készítik el, közben egy egész, nagy szaktudással rendelkező csapat támogatja a várandós nőket a terhesség, a szülés és a szülés utáni időszak során.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

Nagyheti, húsvéti püspöki szertartások a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében

Nagyheti, húsvéti püspöki szertartások...

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi programja:

NNK: Mindenkinek javasolt az influenza elleni oltás beadatása

NNK: Mindenkinek javasolt az influenza...

Nagyon fontos, hogy a kockázati csoportba tartozók körében minél magasabb legyen...