Már csak éjfélig van idő: ma lejár a személyi jövedelemadó bevallási határideje

Már csak éjfélig van idő: ma lejár a személyi jövedelemadó bevallási határideje

Ma éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallási határideje.

Ma éjfélkor jár le a személyi jövedelemadó bevallási határideje, vagyis már csak néhány óráig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani, vagy elfogadni az adóhivatal által készített dokumentumot. Eddig több mint 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket. Tállai András államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az szja csökkentésére többféle kedvezményt is igénybe lehet venni. Hozzátette: a kormány adópolitikájának egyik pillére, hogy tovább kell csökkenteni az adminisztrációt és folytatni az adócsökkentést.

Ezekben a napokban az egyik legkeresettebb weboldal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja, ahol március közepe óta mindenki megnézheti a személyi jövedelemadó bevallás tervezetét.

Idén egyébként már több mint öt és félmillió embernek készítette el az adóhatóság ezt a nagyon fontos dokumentumot. Eddig 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket.

Akik ezzel a lehetőséggel még nem éltek, igyekezniük kell, mert hétfőn éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó bevallási határideje.

„Az szja-bevallás tervezetét asztali számítógépen, vagy bármilyen okos eszközön, tableten, telefonon is át lehet nézni, kiegészíteni, módosítani vagy elfogadni. Amennyiben az adózó egyetért a dokumentumban foglaltakkal és nem tesz semmit, akkor a bevallás tervezete május 22-től automatikusan hivatalossá válik. Fontos, hogy akinek visszajár az adóból, vagy a tervezetben fizetendő adó szerepel, akkor mindenképpen ki kell töltenie a tervezethez mellékelt, személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot is, amelyet ugyancsak május 22-ig vissza kell küldenie az adóhatóságnak” – mondta a közmédia riportere.

Az is lényeges, hogy az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy a csekk közleményrovatában mindig fel kell tüntetni. Az M1-nek nyilatkozó adószakértő szerint több minden is indokolhatja ezt.

„Ellenőrizheti, hogy a munkaadója jól vonta-e le az adót, és azt is megnézheti, hogy azokat a kedvezményeket érvényesítette-e, ami neki jár. Ilyen például a huszonöt év alattiak adókedvezménye, a családi adókedvezmény, vagy például bizonyos betegségek után járó adókedvezmény. Hogyha valaki egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári tag, vagy más nyugdíj-megtakarítása van, akkor is jó, ha megnézi az adóbevallás tervezetét, mert ezzel ellenőrizheti, hogy a befizetésének megfelelő maximális adókedvezményt megkapta-e” – fogalmazott Tóth Levente a Bank360 Csoport vezető elemzője.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valakinek olyan jövedelme van, amiről az adóhatóság nem tud, ilyen lehet például az albérleti díj, akkor ezt is érdemes feltüntetni a bevallásban,

mert ha ez később kiderül, komoly bírságot vonhat maga után.

Tállai András a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy az adóbevallások automatikus elkészítése nemcsak segíti a gazdaság átlátható működését, de nagyon sok adózó életét is megkönnyíti.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Magyarországon alkalmazott adó- és járulék kedvezmények egyedülállóak az Európai Unióban. Csak a családokat érintő engedményeknek köszönhetően évente mintegy 350 milliárd forint maradhat a szülők zsebében. Tállai András külön hangsúlyozta: a 2024-es költségvetés tervezésekor is kiemelt cél, hogy a kormány megvédje a családi adórendszert.

hirado.hu

#kapcsolódó

Segítséget kaptak az érettségizők

Segítséget kaptak az érettségizők

Az Oktatási Hivatal új online alkalmazása az írásbeli érettségi vizsgára készülőket...

Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése az SZSZBMK-ban

Onkológiai és kardiológiai eszközpark...

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg...