Amerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban

Amerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban

Az 1 hetes nőstény borjú fő tápláléka az anyatej.

Nyíregyházi Állatpark, mely kontinensenkénti felosztásban mutatja be Földünk élővilágát, számtalan ikonikus állatot mutat be 35 hektáros területén.

Észak-Amerika legnagyobb testű képviselő, a kontinens legnagyobb szárazföldi emlőse, az amerikai bölény, mely faj hím egyede akár 900-1000 kg-os is lehet.

Az Állatparkban élő 1 bikát és 2 ivarérett tehenet tartalmazó család idén ismét bölényborjúval örvendeztetett meg minket. A 9 hónapnyi vemhesség után világra jött üsző borjú, születése után 1.5h-val már lábra is állt és azonnal csatlakozott a bölény csapathoz. Az 1 hetes nőstény borjú  fő tápláléka az anyatej, de hamarosan megkezdi a szállas takarmány fogyasztását is.

 

Az amerikai bölény társas állat, egykor százezres csordákban vándorlót a prériken, állománya  elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

 

A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk-mely főként nemzeti parkokba szorult vissza- 50 ezer állatra tehető, s ezzel-úgy tűnik- biztosítva van a faj fennmaradása.  

Nyíregyházi Állatpark

#kapcsolódó

Az önkormányzat környezettudatosan kezdett hozzá a fejlesztéshez

Az önkormányzat környezettudatosan...

Kulcsfontosságú alapállapot-felmérések a Déli Ipari Parknál a tisztánlátás...

Március 15. - „Magyarország édes hazám!”

Március 15. - „Magyarország édes hazám!”

Március 14-én városszerte koszorúznak, 15-én pedig a Kossuth téren tartják...