Nyári munkára jelentkeznétek?

Nyári munkára jelentkeznétek?

Néhány hasznos tanács.

Több mint 26 ezer – túlnyomórészt középiskolás - diák vállalt nyári munkát 2022 júliusában és augusztusában a Nyári diákmunka program keretein belül, ennél azonban még többen lehetnek, akik diákszövetkezetek segítségével találtak maguknak állást a nyári szünidő idejére. Hasonló „dömping” várható az alig néhány hét múlva kezdődő nyári szünidőben is, hiszen az idén meghirdetett nyári munkákra a legtöbb diákszövetkezet vagy állásportál oldalán már hetek óta jelentkezhettek. Mutatjuk, mik a legfontosabb tudnivalók, ha idén először vállalnátok diákmunkát.

Az egyik legnépszerűbb diákszövetkezet szerint munkát vállalni a nyári szünet alatt nem csak azért jó, mert pénzt kereshettek vele – bár valószínűleg ez lehet a legerősebb motiváció - hanem azért is, mert a munkával eltöltött nyár, vagy akár csak néhány hét alatt is rengeteg tapasztalatot szerezhettek. Persze, a legtöbb ilyen állás valószínűleg nem számít majd releváns munkatapasztalatnak, ha az érettségi vagy a diploma megszerzése után, már a képesítésetekkel a kezetekben kerestek munkahelyet. Ugyanakkor mi sem tanít meg jobban a csapatmunkára, az alkalmazkodásra és a felelősségvállalásra, mint egy vendéglátóhelyen dolgozni, esetleg mezőgazdasági munkát végezni, ezek pedig igenis jó pontot és releváns tapasztalatot jelenthetnek az önéletrajzotokban feltüntetett képesség esetében.

A diákmunka vállalásának ugyanakkor bizonyos korlátai és feltételei is vannak, hiszen más szabályok vonatkoznak a 18 év alatti és 18 év fölötti fiatal munkavállalókra. Ha például még nem töltöttétek be a 16. életéveteket, csak szülői engedéllyel és csak a szünidők alatt vállalhattok munkát, ami nem lehet több napi 8 és heti 40 óránál, valamint nem vállalhattok éjszakai műszakot sem. Ha viszont már nagykorúak vagytok, nincs szükségetek szülői engedélyre. Bizonyos feltételeknek azonban - mindegy, hány évesek vagytok – mindannyiótoknak meg kell felelnie. Ilyen például az, hogy aktív nappali, vagy passzív nappali tagozatos diákoknak kell lennetek, rendelkeznetek kell tehát érvényes diákigazolvánnyal vagy jogviszony igazolással, de létfontosságú szükséglet az érvényes TAJ kártya, az adókártya, valamint a bankszámla megléte is. Ezekkel a legtöbb magyar állampolgár már egészen fiatalon, csecsemő- vagy kisgyermekkorban is rendelkezik, a bankkártyát viszont nem kaptok automatikusan, hiszen a számlanyitást mindenkinek egyénileg kell kezdeményeznie, 18 év alatt pedig ehhez is szülői hozzájárulás szükséges. Jó hír azonban, hogy a legtöbb bank kedvezményes lehetőségeket biztosít a diákok számára.

Milyen munkalehetőségek közül válogathatok?

Eltérő diákmunkákat kínálnak számotokra a fővárosban és vidéken, de számíthat az is, hogy tavak, strandon közelében, vagy mezőgazdasági területek közelében éltek. Ha például a Balaton vagy a Velencei tó környékén keresnétek munkát, látni fogjátok, hogy vendéglátóhelyek tömkelege keres diákot konyhai kisegítő vagy felszolgáló/pultos munkakörbe, míg az Alföldön inkább a mezőgazdasági munkák mennek. Településtől függetlenül népszerűek ugyanakkor a betanított gyári munkák, ha viszont inkább valamilyen papírmunkát végeznétek, érdemes a helyi önkormányzatoknál érdeklődnötök, a fővárosban vagy más nagyvárosokban pedig boltokban vagy plázákban is elhelyezkedhettek árufeltöltő vagy eladótéri munkakörökbe.

Ha pedig ezeknél mozgékonyabb állásokra, vagy csak valami teljesen másra vágytok és esetleg még releváns tapasztalattal is rendelkeztek, dolgozhattok akár nyári fesztiválokon, de a szállodák is gyakran keresnek gyerekekkel foglalkozó, türelmes animátorokat is.

Mennyit kereshetek?

Az érvényben lévő jogszabályok szerint a diákmunka órabére a mindenkori minimálbérhez igazodik, nem kereshettek tehát kevesebbet, mint egy normál munkavállaló. Ez az összeg idén bruttó 232 ezer forint, ne felejtsétek el azonban, hogy ha 25 éven aluliak vagytok, automatikusan jár nektek a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) mentesség, melynek köszönhetően ennyivel magasabb nettó fizetésre számíthattok.

Az álláshirdetések között egyébként azt látjuk, idén körülbelül bruttó 1400 és 1800 forint között alakulnak az órabérek, de vendéglátóhelyeken nem ritkák az ennél jóval magasabb, 2500 forint feletti ígéretek sem.

eduline.hu

#kapcsolódó

Tárjátok ki a szíveteket - A Katolikus Karitász karácsonyi adománygyűjtő akciót hirdetett

Tárjátok ki a szíveteket - A Katolikus...

Tárjátok ki a szíveteket! néven idén is elindította országos adventi összefogását...

Felvételi: egy kattintással elérhetők az új szabályok

Felvételi: egy kattintással elérhetők...

Már a Debreceni Egyetem honlapján is elérhetők azok az újdonságok, melyek a...