Nő az autós szabálysértési bírságok összege, lopásért akár 400 ezer forint büntetés is járhat

Nő az autós szabálysértési bírságok összege, lopásért akár 400 ezer forint büntetés is járhat

Akár 200 ezer forint szabálysértési bírságot is kaphatnak mostantól azok az autósok, akik megsértik a KRESZ-t.

 Az Országgyűlés a múlt héten módosította a szabálysértési törvény bírságokról szóló rendelkezéseit, így több büntetés összege is emelkedik. A változtatások nem csak a közlekedőket érintik: a csendháborítástól kezdve a garázdaságig minden szabálysértési ügyben már a megemelt tarifák érvényesek.

Az Országgyűlés július 6-i hatállyal megemelte a bírságtételeket.

A szabálysértési törvény módosításának értelmében a helyszíni bírság legalacsonyabb összege 5000-ről 6500 forintra emelkedett, a felső határ pedig 50 ezerről 65 ezer forintra nőtt. Feljelentés esetén a maximális bírság 200 ezer forint is lehet.

Az új tarifák múlt csütörtök óta érvényesek.

Dobrocsi Endre közlekedés-biztonsági szakértő szerint a bírságtételek emelése a jogkövetés irányába terelheti a közlekedőket.

„A jogalkalmazó számára sajnos nincs túl sok eszköz abban a tekintetben, hogy kikövetelje és kikényszerítse a jogkövető magatartást. A bírság az egyik a néhány eszköz közül. A bírságoknak a megemelése ha csak egy embernél is kiváltja azt a jogkövető magatartást, hogy jobban meggondolja azt, hogy a szabályok betartása mindannyiunk érdeke, akkor már nyertünk vele” – mondta a közlekedés-biztonsági szakértő az M1-nek.

A változtatások nem csak a közlekedőket érintik.

A súlyosabb, elzárással is sújtható szabálysértések – például a garázdaság, a veszélyes fenyegetés vagy kisebb értékre elkövetett lopás – esetén a bírság felső határa 300-ról 400 ezer forintra emelkedett.

A pénzbírságot meg nem fizetés esetén a bíróság továbbra is szabálysértési elzárásra változtatja át. Eddig egy napi elzárással 5000 forintot lehetett beszámítani. Mostantól egy nap alatt már 6500 forintot lehet leülni.

hirado.hu

#kapcsolódó

A hőség ellenére lecsaphat a vihar, mutatjuk, hol

A hőség ellenére lecsaphat a vihar,...

Kedden a gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható.

Polgármesteri beszámoló

Polgármesteri beszámoló

A napokban vehetik kézbe a nyíregyháziak a városvezető hagyományos tájékoztató...