Napszúrás, hőkimerülés, hőguta – így védjük meg gyermekünket a kánikulában

Napszúrás, hőkimerülés, hőguta – így védjük meg gyermekünket a kánikulában

Érdemes tisztában lenni azzal, mit tehetünk akkor, ha kánikula idején a szabadban játszó gyerek rosszul lesz, szédül, netán hányingere van, vagy elájul.

Erről ad tanácsokat a Semmelweis Egyetem.

A gyerekek életkorukból adódóan fokozottabban ki vannak téve a nyári, magas hőmérsékletnek, az erős napsütés káros hatásainak, melyek komoly egészségügyi kockázattal járnak, akár súlyossá is válhatnak – mondja dr. Krivácsy Péter a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője.

Hőmérsékleti rekordok dőlnek meg egész Európában, nemrég írtunk arról, hogy két különálló tűzvész is sújtja Görögországot, miközben a perzselő mediterrán hőség hatásaitól szenvednek a lakosok. A nagy melegben érdemes fokozottan odafigyelni a gyerekekre: a rosszullét megjelenésekor ellenőrizni kell a gyerek légzését, reagál-e a környezetére, mérjük fel a tudatállapotát, bágyadt vagy aluszékony, milyen a bőre: sápadt, verejtékes, esetleg forró. A tünetek megfigyelésekor tudjuk eldönteni, hogy mi váltotta ki a panaszt és hogy szükséges-e orvoshoz fordulni.

Napszúrás

A huzamosabb idejű napon tartózkodás esetén alakul ki, fejfájással, rossz közérzettel, szédüléssel, hányingerrel és hányással jár együtt és viszonylag gyakori kórkép – mondja dr. Krivácsy Péter. Ilyenkor hűvös helyre kell vinni a gyermeket, vizes borogatást helyezni a homlokára és nyugalomba kell helyezni.

Hőkimerülés

A levertség, a túlzott izzadás, a száraz nyálkahártyák a kiszáradás jelei, a kevés vagy sűrű vizelet vagy az ájulás azt mutatják, hogy nem ittunk eleget, azaz a panaszokat a szervezet folyadékhiánya okozza a hőkimerülésnél. Vízzel hígított almalevet, házilag készített limonádét, izoitalt (sportitalt) vagy patikában és drogériában egyaránt kapható ORS-t (orális rehidrációs folyadék) adjunk a gyereknek, melyekkel biztosítani tudjuk a megfelelő só- és cukorpótlást a szervezet számára – javasolja a főorvos.

Hőguta

Az első tünet az egyre emelkedő, akár 40-41 fokos testhőmérséklet, a fejfájás, a meleg, száraz, kipirult bőr. Figyelmeztető jel, hogy nem jelentkezik izzadás ellentétben a hőkimerüléssel. Emellett szaporává válik a szívverés, kapkodó lesz a légzés, hányinger és hányás léphet fel. A rohamosan romló folyamat tudatzavart okozhat, ami eszméletvesztésig is fokozódhat, sokkos állapot alakulhat ki. Ezeknél a tüneteknél azonnal mentőt kell hívni, a testhőmérséklet normalizálása érdekében pedig az egész test langyos vizes hűtését kell megkezdeni– figyelmeztet a szakember.

eduline.hu

#kapcsolódó

Őszi szünet, érettségi, óraátállítás - mutatjuk az október legfontosabb dátumait

Őszi szünet, érettségi, óraátállítás...

Munkaszüneti nap is lesz, az őszi szünet is elkezdődik, és indul az őszi érettségi...

Forgalomkorlátozás a Szarvas utcán

Forgalomkorlátozás a Szarvas utcán

A kivitelező tájékoztatása szerint augusztus 9-én (kedden) aszfaltmarási munkálatok...