A huszár huszár maradt... - A XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó következik

A huszár huszár maradt... - A XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó következik

„Tiszteleten, megbecsülésen alapuló fegyelem”

Több mint 500 éves fennállása után a II. világháború végén a magyar huszár végleg letette a fegyvert. Letette, de nem a győztes ellenség, hanem a technika előtt. A repülők, rakéták, harckocsik korában a lovasság idejétmúlt fegyvernemmé vált, annak ellenére, hogy 1941 nyarán az ukrajnai Mihajlovkánál még egy szablyával végrehajtott győztes rohamban megcsillantotta az elődöktől örökölt huszárvirtust. A huszárszellem élt, a bátorság, a gyors helyzetfelismerés is megvolt, a biztos lovastudás sem hiányzott, de a modern haditechnika ebben a háborúban már erősebbnek bizonyult. 

„Tiszteleten, megbecsülésen alapuló fegyelem”

Splényi Géza egykor volt nyíregyházi huszárőrnagy vetette papírra az alábbiakat a magyar huszárról: „A hagyományos magyar huszárszellem alapja az elöljárókba vetett feltétlen bizalom, azoknak tisztelete és megbecsülése. Hozzájuk való ragaszkodás. Ez vonatkozik minden huszárra, mind a tisztre, mind a legénységre. A huszártiszt sohasem volt csak parancsnok, hanem századának, szakaszának apja, papja, tanítója. Apja, aki minden körülmények között gondoskodik. Papja, akihez minden alárendeltje, minden bajával fordulhat. Tanítója, aki megtanította a legfontosabbra, a hagyományos huszárszellemre, bajtársiasságra, jóban, rosszban az önfeláldozásig. Ez forrasztott össze tisztet, altisztet és huszárt egy családdá, ennek folyománya az a viszony, melyet más fegyvernembeliek úgy megcsodáltak. Ebből származik a tiszteleten, megbecsülésen alapuló fegyelem, melyen nem változtat sem a súlyos harchelyzet, sem a hadifogság, sem a civilruha. A magyar huszár megszűnt lenni, de a huszárszellem él és élni fog, amíg a legutolsó öreg huszárra rá nem húzzák a koporsó fedelét.”

Hungarikummá vált

Ne legyen igaza Géza bátyánknak, mert szeretnénk, ha a huszárszellem örökké élne. Ékes bizonyítéka ennek, hogy 18. alkalommal találkoznak Nyíregyházán azok, akik az immár hungarikummá vált magyar huszár múltja, annak hősei, hőstettei iránt érdeklődnek, akiknek szívügye, hogy a magyar huszár neve, emléke fennmaradjon.

Díszmenet és programok

Augusztus 26-án ismét mintegy félszáz hagyományőrző huszár érkezik az ország minden tájáról Nyíregyhá­zára, hogy részt vegyen a XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozón. A délelőtti ünnepélyes megnyitót követő gyalogos és lovas díszmenet után – mely csodálatos látványt nyújt az érdeklődőknek – délután 2 órától a Sóstói Múzeumfaluban mutatják meg az odalátogató közönségnek mesterségbeli tudásuk csínját-bínját.

Bemutatók és huszárszellem

A huszárok mellett a Magyar Honvédség katonái, tűzoltóink, rendőreink is bemutatókkal készülnek, hogy maradandó élményt nyújtsanak a találkozón résztvevők számára. Reméljük, hogy a közös munka, a hagyományápolás meghozza gyümölcsét, a huszárszellem, a magyar huszár híre-neve fennmarad és tovább él.

 

(Szerző: Bene János címzetes múzeumigazgató, főszervező)

#kapcsolódó