szakMAfest – innovatív ismerkedés a szakmákkal

szakMAfest – innovatív ismerkedés a szakmákkal

Ahol találkoznak a foglalkoztatói és munkavállalói igények

Fitt utca, Profi utca, Startup utca, Ízes sziget. Többek között ezek a tematikus állomások is megtalálhatók majd szeptember 15-én a szakMAfest-en, melyről kedden tartottak sajtótájékoztatót a Városházán. A rendezvényt a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum a Szakképzési Centrummal közösen szervezi, korosztálytól függetlenül várnak mindenkit, aki megismerné a szakmákat, élményalapú vállalati tapasztalatokat szerezne.

9 órakor futással, megnyitóval, majd flashmobbal indul a szakMAfest szeptember 15-én. A rendezvény rendhagyó, innovatív módon – fesztiválhangulatban hozza össze a térség munkaerőjét a foglalkoztatókkal.

Tematikus utcák

„Az innovatív szemlélet alatt azt értjük, hogy másféle módon közelítjük meg, interaktív foglalkozásokkal, élményalapú módszerrel próbáljuk meg átadni az ismereteket. Azt szeretnénk, hogyha korosztálytól függetlenül mindenki megtalálná azt a módot, amellyel közelebb kerülhet a gazdasághoz, a foglalkoztathatósághoz, a szakképzéshez. Tematikusan utcákat szervezünk a Kossuth térre. Egy két példát említve: a Fitt utcán belül a sport, az egészséges táplálkozás egy helyen összpontosul. Lesz Egyetem tér, Művészeti tér, Törpi sétány az óvodásoknak. Lesz például a 007-es utca, ahol a rendészettel, honvédelemmel kapcsolatos ismereteket lehet megszerezni. Vagy a Profi utca, ahol a gépészet, a közlekedés, a férfiasabb szakmák mutatkoznak be. A Lehetőségek utcáját emelném még ki, ahová a felnőtteket várjuk. Itt a Foglalkoztatási Főosztály, a szakképzési iskolák oktatói, tanácsadók, szakemberek segítik azokat, akik állást keresnek, vagy akik éppen akár hobbiból szeretnének egy második szakmát.” – nyilatkozta Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Ahol találkoznak a foglalkoztatói és munkavállalói igények

A szakMAfest azon kívül, hogy a fiataloknak segít szakmát választani, több igény kielégítésének a célját is szolgálja. Egyrészt a foglalkoztatók számára fontos, hogy a munkavállalóik rendelkezzenek a megfelelő képzettségi szinttel, ismerjék meg helyi vállalatoknál betölthető a munka- és karrier lehetőségeket. Ezen kívül a város és a vármegye álláskeresőinek lehetőséget nyújt, hogy a képzettségi szintjüknek megfelelő munkahelyekről tájékozódjanak.

„Tudjuk azt, hogy a vármegyében 23 685 álláskereső van. Ez nagyon nagy szám, de ezen belül nem tudjuk, hogy konkrétan milyen szakképzettséggel milyen tervekkel rendelkeznek. Ami nekem nagyon fontos, kb. 2300 hallgató végzett a Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláiban. Nekik a 15-20 százalékuk tovább tanulna. A többiek munkát keresnek. Azt a helyzetet, ami most van, azt újszerűen kell kezelni. Hiszen az is látható, hogy az eddigi módszerek nem hozták meg azt az eredményt, amit szerettünk volna. Erről szól a szakMAfest, ez egy nagyon innovatív, kreatív program. Biztosítjuk azt, hogy egyrészt az itt működő cégeknek, vagy ide befektetni szándékozóknak legyen meg a munkaerő, de én inkább a másik oldalról közelítek, mint polgármester: az itt élő embereknek, különösen a fiataloknak legyen lehetősége. Akkor van lehetőség, ha van munkahely.” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Kinyílnak a gyárak kapui

A rendezvényhez kapcsolódik a „nyitott gyárak program”, mely során 12 vállalat a Kossuth téren is bemutatkozik, majd az üzemek ténylegesen kinyitják a kapuikat, ahova 400 diákot várnak, akik testközelből láthatják, hogy hogyan működnek a cégek, milyen lehetőségek várnak rájuk, illetve hogyan tudnak oda jelentkezni.

„Ahogy a világunk változik, a gazdaság változik, a technológia változik a digitalizáció és az automatizáció már bekúszott az életünkbe. Úgy a saját privát életünkbe, mint a gyárak életébe. Egyre jobban, egyre nagyobb szükség van arra, hogy a dolgozóink fejlődjenek, a jelentkezők magasabb követelményeknek tudjanak megfelelni. Ami nagyon fontos, hogy ez nem mumus, ez nem egy lehetetlen dolog. Ez inkább hajlandóság és képesség kérdése. Mind a kettővel tudunk mit kezdeni - ez egy nagyon jó hír a jövőre nézve.” – mondta el Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR igazgatója.

A szakMAfest-hez tartozik egy regisztrációhoz kötött konferencia a Krúdy Teremben, de a nagyszínpadon egész nap kulturális, zenei és szakmai műsorok is várják az érdeklődőket. A részletes programról a helloszakma.hu oldalról lehet tájékozódni.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

13 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a csecsemőgyilkos anyát

13 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság...

A Nyíregyházi Törvényszék közleménye:

35. Újévi koncert – Január 27-én a Bem József Általános Iskolában várják a közönséget

35. Újévi koncert – Január 27-én a...

Az intézmény befogadóképessége 800 fő, így érdemes elővételben megváltani a...