Szeptember 15. - a második féléves helyi adók befizetésének határideje közeledik

Szeptember 15. - a második féléves helyi adók befizetésének határideje közeledik

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya elkészítette és már minden érintett részére megküldte a II. féléves „Adószámla Fizetési Értesítőket”.

A kiküldött 20.058 darab értesítő tartalmazza az adózó befizetni elmulasztott adótartozását és a 2023. II. félévre esedékes helyi adókat, továbbá az esetleges késedelmi pótlékokat, előírt bírság tételeket, valamint az adózó túlfizetését. A 2023. II. félévre esedékes helyi adók törvényes befizetési határideje 2023. szeptember 15. napja.

Azok az adózók kaptak ilyen értesítőt, akinek 1.000 Ft-ot meghaladó helyi adófizetési kötelezettsége vagy túlfizetése van, illetve akinek 2023. szeptember 15-én esedékes fizetendő helyi adót írt elő Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága.

Az adószámla értesítő a vállalkozások esetében a 2023.08.22-ei, a magánszemélyek esetében 2023.08.16.-ai könyvelési nappal készült, így azokban a jelzett időpontig előírt vagy jóváírt könyvelési tételek, illetőleg a lekönyvelt befizetések jelennek meg. Ezért azoknak az adózóknak, akiknél az adószámla készítés fenti határnapja és a befizetési határidő (2023.09.15) között adózást érintő változások (előírás vagy befizetés) történtek, úgy javasolt, hogy a pontos fizetendő helyi adó összegekről - a 2023. SZEPTEMBER 15-i fizetési határidő előtt néhány nappal - az Elektronikus Önkormányzati Portálra (E-Portál) belépve tájékozódjanak.

A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett magánszemély fizethet csekken és banki átutalással, vagy online bankkártyás átutalással is. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó (cég, egyéni vállalkozó stb.) átutalással rendezheti a helyi adófizetést, ám ő is fizethet online bankkártyás fizetéssel.

Az Elektronikus Önkormányzati Hivatali Portál (https://ohp-20.asp.lgov.hu) a nap 24 órájában biztosítja minden adózónknak az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezését és az elektronikus adófizetést, így az ügyfélkapuval, cégkapuval rendelkező adózók a portált használva is megnézhetik folyószámla egyenlegüket és ott bonyolíthatják az online bankkártyás átutalást is. Emellett a Polgármesteri Hivatal Adóosztályának Ügyfélcentrumban lévő ügyfélszolgálatán személyesen is tájékozódhatnak az ügyfelek adófizetési kötelezettségükről, egyeztethetik folyószámlájukat.

Kizárólag a vállalkozónak nem minősülő magánszemélyek kaptak az értesítő mellé csekket, azonban előfordulhat, hogy elhagyták vagy elrontották azt. A csekk pótlására a Polgármesteri Hivatal Ügyfélcentrumában az Adóosztály ügyfélszolgálatán van lehetőség ügyfélfogadási időben.

Az Adóosztály kéri az adózók együttműködését és a fizetési határidő betartását, mivel Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatainak ellátása, a város fejlődése, működőképessége megőrzése szempontjából elengedhetetlenül fontos a beérkező adóbevétel. Az önkormányzat ezért már most is köszönetét fejezi ki, hogy az adók pontos teljesítésével a fentiekhez hozzájárulnak.

 

Kása Brigitta

aljegyző-főosztályvezető

#kapcsolódó

Ipari park: a város gazdaságfejlesztésének motorja

Ipari park: a város gazdaságfejlesztésének...

A munkahelyteremtés továbbra is kiemelt feladat.

Kigyulladt egy traktor Nyíregyháza külterületén, Nyírjes tanya közelében

Kigyulladt egy traktor Nyíregyháza...

A tűzoltók négy vízsugárral eloltották a lángokat.