Lengyel-magyar együttműködés a kisgyermeknevelés fejlesztése érdekében

Lengyel-magyar együttműködés a kisgyermeknevelés fejlesztése érdekében

Kezdetét vette a Visegrádi Alap- Partnerség a kisgyermeknevelésben című projekt, melynek célja, hogy a pályázat keretében együttműködő óvodák közösen gyűjtsék össze a kisgyermeknevelés területén hasznosítható olyan jó gyakorlatokat, amelyekbe az óvodáskorú gyermekek és szüleik aktívan bevonhatóak.

Ezek a jó gyakorlatok prezentálják azt a több évre kiterjedő folyamatot, ami az egyéni sajátosságok és az eltérő fejlődési ütem figyelembevételével, az örömteli tanuláshoz a legkedvezőbb feltételek biztosításával segíti a gyermekeket a kompetenciaérzés kialakításában, az iskolaérettség megfelelő szintjének elérésében. Az óvodai nevelésnek e területei alkalmasak a szülőkkel való együttműködésre, a családi és óvodai nevelés közelítésére. A projektben résztvevő partnerek 3 db 2 napos workshop keretében ismerik meg egymás nevelési programját és osztják meg jó gyakorlataikat egymással.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata vezető partnerként, a Gyermekek Háza Déli Óvoda bevonásával rendezte meg a projekt nyitó workshopját 2023. október 17-18-án.

A nagykaposi és bielsko-bialai részvevőket Jászai Menyhért alpolgármester köszöntötte a Városháza Krúdy termében, ahol a közös ebédet követően Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője mutatta be az önkormányzat és a helyi óvodák kapcsolatát. A délután további része városnézéssel telt, majd jó hangulatú vacsorával zárult.

nyiregyhaza.hu

Az esemény másnapján a Gyermekek Háza Déli Óvodában kezdődött meg a szakmai munka és tapasztalatcsere. Skarbit Józsefné óvodavezető vezette körbe az óvodában a vendégeket, majd Vargáné Puskás Andrea óvodapedagógus a Vackor csoport óvodásaival mutatta be, hogyan zajlik náluk az anyanyelvi nevelés, valamint az írás-olvasásra való felkészítés.

A második jó gyakorlat fókuszában az egészséges életmódra történő nevelés, valamint az újrahasznosított anyagból készült eszközökkel történő játék állt, melynek előadója Urbán Judit helyettes óvodavezető volt.

A szakmai programokat követően a közös ebéd és reflexió során lehetőség adódott a látottak elemzésére, a felmerülő kérdések megválaszolására és tapasztalatcserére.

A következő program helyszíne a nagykaposi Magyar Anyanyelvű Óvodában kerül megrendezésre jövő év januárjában, a záró eseménynek pedig a bielsko-bialai óvoda ad majd otthont.

Remélhetőleg mindhárom óvoda pedagógusai élményekkel, szakmai kapcsolatokkal és új tapasztalatokkal lesznek gazdagabbak a projekt végére.

nyiregyhaza.hu

#kapcsolódó

XIX. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál

XIX. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál...

2021.október 16-án rendezik meg a XIX. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivált...

Több oltási akcióhetet is tervez a kormány

Több oltási akcióhetet is tervez a...

Magyarország elsőként tudott újraindulni az oltásoknak köszönhetően.