Az idei Nőorvos Kongresszus helyszíne Nyíregyháza volt

Az idei Nőorvos Kongresszus helyszíne Nyíregyháza volt

Nyíregyháza volt a helyszíne a múlt heti Magyar Nőorvos Társaság Északkelet-magyarországi kongresszusának.

A tanácskozás célja, hogy információkat, jó gyakorlatokat adjon át a nőorvosoknak. Az előadások többek között a várandósgondozásról, a műtétekről, valamint a fájdalom kezeléséről szóltak.

5 vármegye szülész-nőgyógyászait várták a Magyar Nőorvos Társaság Északkelet-magyarországi Szakcsoportjának Tudományos Ülésére a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar épületébe. Pénteken és szombaton 54 előadást hallhattak a résztvevők, melyek azokat a kérdéseket és problémákat tárgyalták, amik felmerülhetnek a szülészet-nőgyógyászat kapcsán.

„Először is a várandósgondozásról fogunk beszélni, ez egy nagyon fontos téma. A szülőszobára kerülő anyukát attól függően tudjuk ellátni, hogy milyen volt a várandósgondozás, mennyire voltak felkészítve. A szülés nem nagyon változott az elmúlt 50–100 évben, viszont a családbarát elveknek a halmozott alkalmazása a szerepkörünk. Onkológiában óriási előrelépés volt. A nőgyógyászati műtétek legalább 40 százalékát laparoszkópiával, minimál invazív eljárással végezzük. Minél kisebb sérülést, vágást ejtünk az anyukán, ezzel óriási műtéteket tudunk végrehajtani, melyek életet mentenek, de gyakorlatilag 2-3 nap után haza lehet menni. Ezt el kell terjeszteni a régióban, függetlenül attól, hogy valaki kis vagy nagy kórházba kerül” – mondta el dr. Pap Károly, a Jósa András kórház Szülészet és Nőgyógyászati Osztály főorvosa.

A harmadik nagy téma a nőknél gyakran jelentkező fájdalom korszerű kezelése volt. A kongresszus célja többek között, hogy a kórházak számára támogatást nyújtson, hogy a legkorszerűbb kutatásokat, kivizsgálásokat alkalmazhassák.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

„Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” – Kiberbiztonság napjainkban!

„Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” –...

Az Európai Unió Hálózat-és Információbiztonsági Ügynöksége (ENISA) immáron...

Ingyenes pályaorientációs teszt: így tölthetitek ki

Ingyenes pályaorientációs teszt: így...

A pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos döntések sosem egyszerűek,...