Nemsokára beköszönt az állatparki Jégkorszak!

Nemsokára beköszönt az állatparki Jégkorszak!

Sehol nincs hasonlóan összetett beruházás, mint ami Nyíregyházán épül.

Nem volt egyszerű titkot tartania Gajdos Lászlónak a Nyíregyházi Állatpark, egyben az ország egyik legizgalmasabb, végéhez közeledő beruházása kapcsán. A park igazgatója ugyanis legszívesebben világgá kürtölné, mitől lesz egyedi és úttörő a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató, de a tavasz második felére tervezett átadóig folyamatosan szórják majd az információkat. Azért egy kis exkluzívat kapott szerkesztőségünk...

nyiregyhaza.hu

Némi „lebukás” már nyáron történt, hiszen a pingvinek megérkeztek a külső kifutórendszerbe, s nem akarták eldugni a folyamatosan bővülő csapatot holmi paravánok mögé. Így a kis „pincérek” újra láthatóak Sóstón, már a Jégkorszak előhírnökeiként, a mostani 17-hez érkeznek még.

nyiregyhaza.hu

Különleges állatok, élményelemek

Korábban szép kolóniájuk élt a parkban, azonban a Modern Városok Programban, kormányzati és önkormányzati segítséggel elinduló nagyberuházás miatt átmenetileg meg kellett válni tőlük is. Csak a rénszarvasokat és a jegesmedvét tudták átmenetileg máshová telepíteni, utóbbi már élvezheti a kényelmet, hiszen beköltözött a szem elől eltakart, de már használható helyekre, tulajdonképpen teszteli a Jégkorszakot. Csakúgy, mint azok a Magyarországon eddig még nem látható királypingvinek, akik nulla fok körül érzik jól magukat a kibontakozó Jégvilág házban, s hóesést is kapnak majd... De rácsodálkozhatunk jövőre a Jeges-tenger élővilágára is, az élményt modern technikával, látványos vetítés teszi teljessé. Sőt! Olyan állatok – persze megmintázva –, melyek 20 ezer évvel ezelőtt népesítették be a Földet. Mindezt olyan élményelemekkel tűzdelve, amik máshol nem láthatóak.

Komplex és egyedi

– Többet egyelõre valóban nem árulhatok el – mosolygott az igazgató –, de a hónapok alatt felépített kampányból és a helyszínen, számításaink szerint pünkösd környékén minden kiderül. Ez egy olyan 2 hektáros beruházás, mely önmagában látványosság, egy átlagos város ennyinek is nagyon örülne. Nálunk pedig a 36 hektáros állatpark egy, de fontos része lesz, természetesen külön belepő nélkül. Ami az egyediségét illeti: vannak hasonlóak Európában, melyek az Északi- és Déli-sark élővilágat mutatják be, de nem ennyire komplexen, különlegesen. A világon sincs jelenleg hasonlóan összetett beruházás, mint a nyíregyházi. Mondhatni, ebben is kicsit úttörők vagyunk, mint a 2010-ben átadott Zöld Piramissal, trópusi esőerdőházzal, amiben egyben van ócenárium, elefánt és varánusz, rengeteg növénnyel. Később tudtuk meg, hogy amit csináltunk, tulajdonképpen biodóm... Azóta sokan másolják, s nyilván a Jégkorszaknak is lesz követője.

nyiregyhaza.hu

Fajmegmentés és oktatás

– Egyébként is világszínvonalú munka folyik a parkban – folytatta Gajdos László. – Nem véletlen, hogy az egyik helyettesem az európai szövetség elnöke, a másik az akváriumi szövetség tagja, tudományos konferenciákon vesznek részt, melyek a hírünket viszik a világban, a megnyitás idejére mi is tervezünk egy nagyszabásút. S persze örülünk, hogy híres turisztikai attrakció vagyunk, hiszen abból élünk, de sokkal fontosabb, amit a háttérben csinálunk. Az egyik a fajmegmentés, rengeteg program aktív szereplői vagyunk, és zászlóra tûztük az oktatást. Nagyon fontos, hogy érzékenyítsük az embereket a környezetünkre, élővilágra való odafigyelésre. Nagy a felelősség: az állatkertek Európa leglátogatottabb közösségi színterei, az évi 150 milliós számból Nyíregyháza is kiveszi a részét – hívta fel a figyelmet.

Továbbra is a TOP-on

A COVID előtti 2019-ben 600 ezer látogató fölött zárt a park, a tavalyi év sem volt rossz, s bár nehezen indult, az igazgató szerint idén is megközelítik az 500 ezres látogatószámot. – A szlovákok mellett egyre nagyobb számban érkeznek romániai vendégek is az összehangolt akció részeként. A TDM-mel és a fürdővel közösen kampányolunk, utóbbi munka most kezd igazán beérni, a másik régóta jól működik. A hoteleinkre – Pangea, Dzsungel, Ózoon – ugyanez érvényes, a telítettségük „jósolja meg” az állatparki látogatószámot. Idén nem előre, hanem az utolsó pillanatban teltek meg a szállodák, de jó a tendencia, a főszezonban 90 százalék fölött volt a kihasználtság. S továbbra is Magyarország leglátogatottabb vidéki turisztikai attrakciója vagyunk.

Természettudományos nevelés színtere

 – A fontos állatvédelmi üzenetek eljuttatásának egyik hagyományos színtere a népszerû Zoo Suli nyáron, de egyre gyakoribb lesz, hogy témaheteket szervezünk. Az állatvédelmi például eleve két hétig tartott, sok iskolát fogadtunk kedvezményesen, s ki is megyünk intézményekbe, a kollégák szívesen tartanak előadásokat. Kezdenek rájönni, hogy mi a természettudományos igényű nevelés színtere is vagyunk, és jó tudni, hogy ez egy olyan érték, ami nem igazán van máshol. Egy Bécsben élő gyermek semmivel nem kap többet, mint aki itt lakik! Érdemes ezt kihasználni, ennek jegyében egyre szorosabb együttműködésre törekszünk a Nyíregyházi Egyetemmel, lesznek közös projektek is, s gyakorlóhelye vagyunk a beregszászinak is – emelte ki az igazgató.

nyiregyhaza.hu

Mozgalmas november

A pingvinek mellett nem régen érkezett egy Kodiak, a világ legnagyobb barnamedve alfaja.  Az igazgató 20 éves vágya volt, hogy bemutassa... Noha a kedvenc európai barnamedvék „alapító tagjai” voltak a parknak, ebből az Alaszka elzárt szigetén élõ populációból csak egy példány volt Európában, s mivel egy svédországi kert bezárt, rögtön lecsaptak rá. Még ebben a hónapban várnak elefántot Franciaországból – csak ez több hónapnyi szervezést igényel –, s jeges-tengeri halszállítmányt is várnak három helyről, a cápákat sem egyszerű szállítani, majd beakvarizálni... De tigrisek is érkeznek, tőlünk pedig sivatagi róka mehet máshová, mint ahogy az ikonikus Jack elefánt is egy csehországi állatkertben kötött ki a fajmegmentési program keretében.

nyiregyhaza.hu

#kapcsolódó

Távozók és érkezők a Szparinál

Távozók és érkezők a Szparinál

Három játékos érkezett a Nyíregyháza Spartacushoz a téli szünetben, és több...

Kamarakoncert a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

Kamarakoncert a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

A műsor a Köszönjük Magyarország támogatásával valósult meg.