Felvételi 2024: van, ahol az A2-es nyelvvizsgáért is jár a pluszpont

Felvételi 2024: van, ahol az A2-es nyelvvizsgáért is jár a pluszpont

Komoly eltérések vannak az egyetemek pontszámításai között, ami alól a nyelvvizsga sem kivétel. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudnotok a nyelvvizsgáért járó pluszpontokról.

megváltozott felvételi pontszámítás miatt az 500 pontos központi felvételi rendszeren belüli 100 intézményi pontról 2024-től az egyetemek maguk rendelkezhetnek. Ezért a jelentkezésnél fontos minden megjelölt egyetem saját pontszámítását végigkövetni, ugyanis nagy eltérések lehetnek abban, hogy milyen nyelvvizsgára hány pontot adnak a felvételi során. Van, ahol csak a szóbeli vagy az írásbeli részre is külön pontot adnak.

Részpontok

Több egyetemen pluszponttal értékelik a részvizsga bizonyítványokat. A BME-n (18 pont) és az Óbudai Egyetemen (20 pont) is pluszpontot ér, ha csak a szóbeli vagy az írásbeli részét teljesítettétek a B2-es nyelvvizsgának. Ez több helyen érvényes a C1-es szintre is, ahol szintén járhat pont a részeredményekért.

Számít a nyelv

Nem mindegy az sem, hogy milyen nyelvből szereztetek bizonyítványt. Például a Semmelweis Egyetemen több pontot ér az angol vagy német, mint egy francia vagy olasz nyelvvizsga. Míg az előbbikért 20 pont, addig az utóbbiakért 15 pont jár.

A2 nyelvvizsga

Az eddigi jelentkezéseknél minimum a B2-es komplex államilag elismert nyelvvizsgáért kaphattatok intézményi pontokat. 2024-re ez is megváltozott. Az Óbudai Egyetemen az A2-es szóbeli, írásbeli és komplex nyelvvizsgáért is kaptok pontokat.

A pontszámítás az egyetemeken belül szakonként is eltérhet, ezért mindig az általatok megjelölt karok oldalán tályékozódjatok a felvételi eljárás részleteiről.

eduline.hu

#kapcsolódó

Havonta több tízezret spórolhatnak az emberek a kamatstopnak köszönhetően

Havonta több tízezret spórolhatnak...

Havonta csaknem 80 ezer forintot lehet spórolni egy tízmilliós hitelnél a kamatstopnak...

Pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban

Pásztorforgatag a Sóstói Múzeumfaluban

Október a pásztorok életében igen fontos időszak. A gazdasági év végén, a jószágok...