Az ipari park fejlesztésének további, járulékos előnyei is vannak

Az ipari park fejlesztésének további, járulékos előnyei is vannak

A Tünde utcai nyomásfokozó kedvező hatása például Borbányán, Kistelekiszőlőben és Butykán is érzékelhető lesz.

Közismert tény, hogy a Nyíregyházi Déli Ipari Park fejlesztése kiemelt figyelmet kapott a kormányzattól, és történelmi léptékű forrást: 192 milliárd forintból teremtik meg a világcégek fogadására alkalmas környezetet, mely Nyíregyháza újraiparosításával és a kapcsolódó beruházásokkal hosszú távra megoldhatja a munkanélküliség kérdését. A Naplóban hónapok óta mutatjuk be szakmai alapokon a tervezett beruházások várható gazdasági, környezeti hatásait, ezúttal pedig egy érdekes összefüggésre hívjuk fel a figyelmet. Azzal ugyanis, hogy az ipari parkig vezető, a szociális vízhasználatot biztosító vezetékrendszerhez nyomásfokozót kapcsolnak (hasonló segíti a sóstóiak vízellátását), szinte a város egész déli térsége jól jár – a fejlesztés kedvező „mellékhatásaként”.

Az ipari parki fejlesztések első ütemében megvalósuló Tünde utca–Debreceni út kereszteződésébe tervezett nyomásfokozó kedvezőbb nyomásviszonyokat fog teremteni Borbánya, Kistelekiszőlő, Butyka, Nagyszállás és Nyír­jestanya, valamint a Kállói út vasúttól keletre eső részein – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Podlovics Roland gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester és Kósa István, a Nyírségvíz Zrt. főmérnöke.

 

Nyomásproblémák a geodéziai viszonyok miatt

Ezen területek nyomásviszonyait jelenleg a Tó utcai „Déli átemelő” kilépő nyomása határozza meg, mely 3,6 bar értékre szabályozott. A térségben vannak magas fekvésű területek, ahol a geodézia magasságkülönbség miatt nyári időszaki nagyobb vízelvételek esetén nyomásproblémák jelentkeztek.

 

Az elmaradt magastároló szerepébe is besegít

Ezen településrészek vízhálózata a ’80-as és ’90-es évek vízközmű-fejlesztése kapcsán valósult meg. Ebben az időszakban a fejlesztési koncepció része volt egy magastároló létesítése is, ami azonban soha nem épült meg. A tervezett nyomásfokozó ezt a nyomástartó funkciót is biztosítja a térségnek, a frekvenciaváltóval szerelt szivattyúkkal állandó 4,5–4,8 bar bemeneti nyomást biztosítva. A tervezett megemelt szintű nyomás nem egyedi a nyíregyházi elosztóhálózatban, hasonló nyomásértéket biztosít Sóstófürdő és Sóstóhegy részére a sóstói nyomásfokozó.

 

12 ezren élvezhetik a pluszelőnyöket

A fejlesztés eredményeként közel 12 000 ember számára alakul ki a kedvezőbb nyomásszint, melynek előnyét a nyári nagy vízigényű időszakokban élvezhetik, ezeken a részeken: Borbánya, Kistele­kiszőlő, Butyka, Nagyszállás és Nyírjestanya, valamint a Kállói út vasúttól keletre eső része.

 

A nyomásfokozó létesítésének kivitelezése

Ami a kivitelezés részleteit illeti, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. szeptember 6-án ajánlati felhívást tett közzé „NyMJV – Ipari Park Tünde u. nyomásfokozó létesítése” építési beruházás tárgyban. A nyílt közbeszerzési eljárás eredményes lezárása után az önkormányzat november 10-én kivitelezési szerződést kötött a „KE-VÍZ 21” Építőipari Zrt.-vel nettó 265 057 392 forint értékben.

 

Így zajlik a munka

A szerződéskötést követően a kivitelező összekészítette és benyújtotta a munkavégzések megkezdéséhez szükséges technológiai utasításokat és a beépítendő anyagok dokumentációit. Az átadott munkaterületet – a kivitelezési szerződés előírása szerint – zárt, belátást gátló módon kerítéssel határolták el, ezért is van az, hogy az arra járóknak is inkább csak az újabb munkaterület tűnhet fel. Következzen néhány technikai részlet a „kerítés mögül”, hogy az olvasók is jobban belelássanak egy ilyen jellegű műszaki folyamatba. A cég az anyagmegrendelésekkel párhuzamosan november 30-ig az útburkolat bontási és meglévő közművek feltárási munkáit végezte. A kiváltások elvégzése után lehetővé vált a nyomásfokozó műtárgy szádlemezes elhatárolása, mely decemberre elkészült. Ennek védelmében a talajvízszint – vákuumkutas víztelenítéssel – folyamatos süllyesztését, illetve szinten tartását követően kiemelték a földet a munkagödörből.

 

2024 februárjában végezhetnek

A kivitelező 2023. december végén elkészítette a szerelőbetont és felkészült a műtárgy fenéklemez kivitelezésére. A nyomásfokozó műtárgy építési munkáival párhuzamosan megtörténtek az előkészületek a Simai út alatti átsajtolás elvégzéséhez. Az indító és fogadó munkagödröt kiemelték, a talajvízszintet pedig itt is süllyesztették. 2024. január első hetében elkészült a nyomásfokozó műtárgy alaplemeze és külön (előregyártott elemként) a fedlapja, továbbá megkezdődött az oldalfalak zsaluzása, vasszerelése és betonozása. A kivitelezés befejezésének határideje 2024. február 11., amelyről szintén tájékoztatást adunk majd.

#kapcsolódó

A2, B2, C1 - mi a különbség bizonyos nyelvvizsga szintek között?

A2, B2, C1 - mi a különbség bizonyos...

2024-től számos egyetem már a középszintnél, vagyis B2-es szintnél alacsonyabb,...