Üzemanyagár-emelés – 600 forint alatt a benzin a jövedékiadó-emelés után is

Üzemanyagár-emelés – 600 forint alatt a benzin a jövedékiadó-emelés után is

21 forinttal emelkedtek az üzemanyagárak hétfőtől. Ez volt a jövedékiadó-emelés második üteme, így a kutakon már 41 forinttal drágábban lehet tankolni mint tavaly év végén. A holtankoljak.hu azt írja: a héten már jelentősebb árváltozásokra nem kell számítanunk.

Egymás után érkeztek az autósok erre a nyíregyházi benzinkútra vasárnap délelőtt. A legtöbben úgy nyilatkoztak, nem nézik az árakat, mert a járművekre így is, úgy is szükségük van.

Kétszer emelkedtek az árak

Év elején kétszer is emelkedett az üzemanyag ára egy európai uniós előírás miatt. A jövedéki adó

Magyarországon korábban jelentősen alacsonyabb volt, 2024-ben viszont már teljesíteni kell a kormánynak az uniós előírást – ezt még tavaly nyáron közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A szabályozás szerint a benzin és a gázolaj literenkénti ára bruttó 41 forinttal emelkedett. A MOL úgy döntött, hogy két ütemben emeli ezeket az árakat. Január elsejétől 20, majd január 15-e, hétfőtől 21 forinttal nőttek a literenkénti árak.

Vásárlói tapasztalatok

Olyan nagy problémám nincs vele, mert ezt már megszokhattuk évek óta, hogy általában emelkedik az ár, ha ilyen probléma lép fel, ahogy most is volt a világban: a migránsok, a háború, meg sorolhatnám a sok negatív tényezőt” – nyilatkozta Kácsorné Kiss Éva.

Ameddig nem ilyen 700 forintnál tartunk, mint mondjunk egy évvel ezelőtt, addig nincs nagy probléma. Nyilván jobb volt, amikor még csak 480 forint volt” – mondta Finta Levente.

Nem szoktam figyelgetni általában a benzináremelést, de hallok róla. Igazából szükséges az üzemanyag az autóhoz és így is, úgy is kell. Maximum megpróbálunk kevesebbet járni vagy összeszervezni az utakat, például vásárlás és egyebek, így próbáljuk csökkenteni azt az üzemanyag-mennyiséget, amit meg kell vásárolni” – nyilatkozta Tóth István.

Átlagárak hétfőn

nyiregyhaza.hu

(forrás: holtankoljak.hu)

A holtankoljak.hu friss, hétfő délelőtti adatai szerint a 95-ös benzin átlagára 577 forint. A legolcsóbb helyen 533, a legdrágább kutakon pedig 667 forintért tankolhatunk egy liter 95-ös benzint. A portál azt írja, ezen a héten már jelentősebb árváltozásokra nem kell számítanunk. Az üzemanyagárak több alkalommal is csökkentek az elmúlt hetekben, így az adóemelés ellenére sem növekedtek nagymértékben a literenkénti benzin-, illetve gázolajárak.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Kezdődik az őszi szünet, mutatjuk, hány napot pihenhettek

Kezdődik az őszi szünet, mutatjuk,...

A héten kezdődik az őszi szünet az általános és középiskolákban.