Kétszázezer magyar háztartásban biztosítja a meleget idén a tűzifaprogram

Kétszázezer magyar háztartásban biztosítja a meleget idén a tűzifaprogram

Idén is folytatódik a tűzifaprogram a kistelepüléseken: a pályázatban az ötezer főnél kisebb települések vehetnek részt. Ez azt jelenti, hogy 2300-2400 településen mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el így a tűzifa.

A megmaradt szociális tűzifa egy részét fűrészelték a simonfai közmunkások a kaposvári önkormányzat egyik telephelyén. A tavaly elnyert 37 köbméter fa nagy részét már kiosztották.9 köbmétert pedig ezután kapnak majd meg azok, akik utólag is igényeltek fát.

„1,2 köbmétert kaptunk. Édesanyám nyugdíjas, én tartós beteg vagyok. Minden évben megigényeljük és meg is kapjuk, ezért köszönjük szépen a polgármester úrnak, ez nagy segítség” – mondta Szabó Gabriella.

A szokatlanul hideg tél a kistelepülésen élő családok egy részének nehézséget okoz, főleg az időseknél fordul elő, hogy nem tudnak mivel fűteni. Ezért sokan évek óta az önkormányzattól kapnak segítséget.

„Az igénylők számára igaz, hogy nem nagy köbmétert tudunk adni, de nagy segítség az is. Sok helyen ezt a tűzifát pici kályhákba, tűzhelyekbe használják fel. Nem a kazánokba égetik el” – magyarázta Bodrog Gábor Simonfa polgármestere.

A támogatásra azok a települések pályázhattak, amelyeknek a lélekszáma nem haladja meg az ötezer főt. Kalodákba rakták a fát Arnóton is, itt minden rászoruló család egy köbméter tűzifát vihet haza.

„Öten élünk egy családban, a kis unokám másfél éves, idáig 270 ezer forintot költöttünk csak tűzifára, és ez nagyon jó kisegítés, kiegészítés a tüzelőbe, mivel nem tudjuk még, meddig tart a tél” – mondta Hevesi András.

A kormány 2011-ben hirdette meg a szociális tűzifa programot, ami évről évre több százezer rászoruló családnak nyújt segítséget.

„Ebben az évben 5,7 millió forint a főösszeg, ebből az önkormányzati hozzájárulás kétmillió forint. 137 erdei köbméter fát nyert idén önkormányzatunk, ez hasonló nagyságrendű, mint amilyen az előző években volt” – részletezte Üveges István, Arnót polgármestere.

Az önkormányzatok tavaly április végéig pályázhattak. A pénzből megvásárolt tűzifát és szenet pedig a leginkább rászoruló családok között oszthatják szét.

„A szociális tűzifa osztás célja, hogy ezekben a nehéz téli napokban segítséget, támogatást nyújtson a rászoruló családoknak vagy nyugdíjasoknak” – mutatott rá Csöbör Katalin, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

A tízezer lakosúnál népesebb 155 település 44 milliárd forint, a többi pedig összesen 32,1 milliárd forint támogatásban részesül.

hirado.hu

#kapcsolódó

A napsütés fog dominálni

A napsütés fog dominálni

A keletire, délkeletire forduló szelet élénk széllökések kísérhetik.

Gyerekek százai fedezték fel a nyíregyházi erdőt

Gyerekek százai fedezték fel a nyíregyházi...

A gyerekek – a Nyíregyházi Erdőjáró Szakkör tagjai – megismerkedhettek a botanikus...