Kincsek tárháza a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum

Kincsek tárháza a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum

Exkluzív tárlatvezetés várta az érdeklődőket kedd délután a Görögkatolikus Múzeumban.

Orosz Atanáz görögkatolikus püspök vezetésével lehetett megismeri az intézmény legkülönlegesebb kincseit. Közben az is kiderült, a múzeum a következő hónapokban több különböző egyház főpapját is felkérte egy-egy tárlatvezetésre.

Egy 500 éves ikon, és egy 1570 és 1600 között íródott evangélikus könyv a legrégebbi kincsei a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeumnak. Ezen túl pedig 2000 négyzetméteren közel 150 kiállítási darabon keresztül tárul elénk a görögkatolikus egyház világa, története, gazdag hagyományai. Kedd délután pedig egy tudós pap vállalkozott arra, hogy az ikonok világába kalauzolja az érdeklődőket.

"Az ikonok másképpen szólítanak meg bennünket..."

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke saját bevallása szerint szinte az egész életét ikonok között töltötte. Így szívesen vállalkozott arra, hogy a szép számmal megjelent látogatók figyelmét felhívja a múzeum számára legkedvesebb darabjaira. Így például az abaújszolnoki szárnyas oltár történetét is megismerhették.

250 éve egy olyan remekmű készült egy kis falu számára, nyilván a nagyon művelt pap megrendelésére, ami egy nagyon fontos üzenet fogalmazódott meg minden ember számára, a megváltás üzenete. Egyrészt a világ megváltása függőleges tengelyen, ahol a megváltó Krisztus szenvedés. A legelső ember, Ádám koponyáját áztatja a szent vérrel és jelzi az egész emberiség megváltását. Horizontális irányban a bűnbánó ember megváltása… 

- fogalmazott Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke. 

A múzeum vezetése úgy döntött, hogy különleges, exkluzív tárlatvezetésekkel segíti az érdeklődőket abban, hogy jobban megismerjék az itt összegyűjtött felbecsülhetetlen értékű kincseket.

Egy állandó kiállításról az emberek azt gondolják, hogy ha egyszer végignézték, akkor már látták. Mi szeretnénk megmutatni, hogy nagyon sok nézőpontból lehet értelmezni ezeket a tárgyakat. Ezért egy előadássorozatot szervezünk. Ennek már a második állomásához érkeztünk. Az első alkalommal egy festőművész mutatta be a kiállított tárgyakat. A festészet szempontjából. Ma Orosz Atanáz püspök atya teológia és a személyes tapasztalatok szempontjából. De lesz építész, majd más felekezetek képviselőit is megszólítjuk…

-tette hozzá Szabó Irén Görögkatolikus Múzeum igazgatója. 

A következő hónapokban többek között Fekete Károly református püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök és a Hajdúdorogi Főegyházmegye vezetője, Kocsis Fülöp érsek-metropolita is tart majd rendkívüli és rendhagyó tárlatvezetéseket a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeumban.

Szerző: Z.Pintye Zsolt

#kapcsolódó

Íme a Sóstói Múzeumfalu idei programterve!

Íme a Sóstói Múzeumfalu idei programterve!

A Nemzeti Ünnepet Falusi Húsvét, Majális, Pünkösdölés és Szent Iván-éj is követi.

Az egész országban magas az átoltottság, de még vannak akik nem vették fel az oltást

Az egész országban magas az átoltottság,...

A járvány eddigi hullámaitól eltérően jelentősen segíti a védekezést, hogy...