Pásztorforgatagra várja látogatóit a Sóstói Múzeumfalu

Pásztorforgatagra várja látogatóit a Sóstói Múzeumfalu

A Sóstói Múzeumfalu idén is izgalmas programokkal várja látogatóit a pásztorhagyományokat felelevenítő rendezvényen.

A Sóstói Múzeumfalu idén is izgalmas programokkal várja látogatóit a pásztorhagyományokat felelevenítő rendezvényen.
Időpont: 2021. október 16. 10:00-16:00
Október közepén, Vendel napján a pásztorok számadása és a jószágok behajtása történt. Ekkor rendeztek vásárokat, s lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, találkozásokra is. A Sóstói Múzeumfaluban a tavalyi évben először megrendezett, a pásztorok munkáját és mindennapjait bemutató esemény nagy népszerűségnek örvendett, ezért idén is folytatják a hagyományt.
A Pásztorforgatagra kilátogatók láthatnak csikós bemutatót, kipróbálhatják az íjászatot, lovas kocsizhatnak az Árpád-kori faluban és a pásztorok által használt eszközök készítésébe is betekintést nyerhetnek. A Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület karikás ostor bemutató tartása mellett még deresre húzást és asszonyverést is szervez. A bátrabbak rönkdobó és petrencerúd tartó versenyen mérettethetik meg magukat. A nap folyamán többször is ágyúlövés hirdeti majd, hogy az őszi forgatag kezdetét vette.
A hamisítatlan vásári hangulatról és a vendégek mulattatásáról a Kuckó Művésztanya gondoskodik.
A rendezvény részeként az őszi betakarítási munkákban is kipróbálhatják magukat a látogatók, megismerhetik a kukorica feldolgozás munkafázisait (fosztás, morzsolás, darálás), a napraforgó bugázást és a szőlőpréselést, mindemellett kézműves tevékenységeket is kipróbálhatnak: lesz lehetőség gyertyamártásra, fazekaskodásra és gyógyteakóstolásra. A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják hogyan dolgozik a kovács és a mézeskalács készítő.
A legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen egész nap lesz kosaras körhinta és népi játszóház.
Pásztorételeket kóstolhatnak a rendezvényre látogatók, a faluközpontban pedig elmaradhatatlan a helyi termelők és kézművesek vására.
Vidámsággal teli családi napra vár mindenkit a Sóstói Múzeumfalu!
A felnőttek 1.000 Ft/fő, a gyermekek 500 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes.
Forrás: Sóstói Múzeumfalu Facebook oldala

#kapcsolódó

Péntek 13. - Te tartasz tőle?

Péntek 13. - Te tartasz tőle?

Egy dátum, ami rettegésben tartja az embereket.

Brit tanulmány: általánossá válhatnak a rekordmagas hőhullámok 2035-re

Brit tanulmány: általánossá válhatnak...

Nyári átlagnak fog számítani az idén is tapasztalt, korábbi csúcsértékeket...