Szív Világnapja – Szűrésekkel és tanácsadással várták a látogatókat

Szív Világnapja – Szűrésekkel és tanácsadással várták a látogatókat

A hagyományokhoz híven a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ebben az évben is megrendezi a Szív Világnapját. A prevenciós program célja, hogy a világon vezető halálokként számon tartott szív- és érrendszeri megbetegedésekre, rizikófaktorainak karbantartására, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére minél szélesebb körben felhívják a figyelmet, és minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén szenteljen legalább egy napot a szíve egészségének mindenki, aki csak teheti.

Szív Világnapi program célja, hogy minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén mindenki szenteljen legalább egy napot a szíve egészségének. Fontos a megelőzés, melyet nem lehet elég korán elkezdeni – erről is szó volt a pénteki rendezvényen.

Arról van szó, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül nagy arányban vannak jelen, ezek jó része viszont életmódváltással megelőzhető. Ezt az üzenetet szeretnénk átadni, és egy ilyen alkalommal ezt az üzenetet koncentráltan tudjuk átadni. Kórházunk abban tud segíteni, hogy szűréseket végzünk, vérnyomás, testtömeg, vércukor mérés és tanácsadások is elérhetők.” - mondta el a rendezvény alkalmából Dr. Francz Monika, a Jósa András Oktatókórház telephelyi orvosigazgató-helyettes.

Már gyermekkorban figyelni kell az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, hiszen csak így válhat egészséges felnőtt a gyermekből. Pénteken ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, testtömeg-index és haskörfogat mérés, illetve dietetikai és szakorvosi tanácsadás várta a látogatókat.

Szeretnek hirtelen elhatározásból leülni a járókelők az asztalainkhoz és nem egy alkalommal derült már ki, hogy valakinek cukorbetegsége vagy magasvérnyomás betegsége van. Ezek pedig rendkívül alattomos betegségek, minden komolyabb tünet nélkül képesek a szervezetben nagyon komoly károkat okozni. Pontosan emiatt van óriási jelentősége a megelőzésnek és a szűréseknek.” - tette hozzá Dr. Francz Monika. 

A szűrésen szakemberektől kaphattak segítséget azok, akik le akarnak mondani a dohányzásról, egészségesebben táplálkoznának, és a számukra megfelelő testmozgást keresik. A szűréseket végző szakemberek tanácsadással segítettek az egészségesebb életmód kialakításban.

Szerő: Fehér Attila

#kapcsolódó

Piacok nyitva tartása és parkolások alakulása Pünkösdkor

Piacok nyitva tartása és parkolások...

A NYÍRVV Nonprofit Kft. tájékoztatása.

Igazi szenzáció – Észak-kínai leopárdok születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Igazi szenzáció – Észak-kínai leopárdok...

Igazi ritkaságnak számító észak-kínai leopárdok születtek a Nyíregyházi Állatparkban.