Ma alig létezik olyan ország, ahol ne ismernék a gyrost, és szinte mindenhol ugyanúgy, ugyanazokból a hozzávalókból készítik. A fűszerezett, megsütött csirkehús sült burgonya ágyra, vagy pitába kerül, amire uborkát, paradicsomot, hagymát, sajtot és szószt helyeznek. Ha azonban Nyíregyházán szeretné valaki megkóstolni, az ne lepődjön meg: kuriózumként itt létezik kiflis verzió is. A gyrosozásnak Nyíregyházán kultúrája van, a város egyik meghatározó védjegyévé vált, és 30 éve kifliből készül.
Évtizedekkel ezelőtt az egyik Rigó utcai pékségben kezdték el sütni hozzá a kifliket, mindenki onnan szerezte be. Így indult el hódító útjára a „gyros kifliben”.
Összességében szinte ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a sokak számára ismert és kedvelt nemzetközi verzió, csak itt a csirkehús és a feltét egy nagyobb kifliben kap helyet, amit nem lehet kapni akárhol.
A mindmegette.hu cikke szerint a nyírségi gyros kialakulásának legvalószínűbb forgatókönyve, hogy a rendszerváltás után ugyan már megérte vállalkozásba kezdeni, de az alapanyagoknak még híján volt az ország. Ha volt is pita, drágábban lehetett hozzájutni, és egy utcai árus nem tudta volna az árát kitermelni magának, ezért a keleti részen a kiflis változat terjedt el, azóta is az egyik legkeresettebb és az ország bármely pontján is Nyíregyházával hozzák összefüggésbe.
-A környező városokban annak idején semmilyen gyros nem volt, csak melegszendvics, francia pirítós, hot dog, a jól menő helyeken pedig már a hamburger is előfordult. Mire megérkezett a gyros, az már pitás volt, Nyíregyen pedig továbbra is a kiflis változat maradt a köztudatban, annak ellenére, hogy már a pitás verzió is elérhető volt- írják.
NYÍROSZ RECEPT:
Hozzávalók:
Húshoz:
600 g csirkemellfilé
5 ek napraforgó olaj
1 kk só
1kk bors
1 ek foghagymapor
Mártáshoz:
300 g tejföl
100 g majonéz
4 ek porcukor
1 ek citromlé
100 ml víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Kígyóuborka, paradicsom, lila hagyma, trappista sajt
Elkészítése:
(forrás: nosalty.hu)
Szerző: Bruszel Dóra