A Nyirosz nyomában: avagy egy különleges kulináris élmény, ami csakis a miénk

A Nyirosz nyomában: avagy egy különleges kulináris élmény, ami csakis a miénk

Szabolcs-Szatmár-Bereg ételeit és italait nem lehet megunni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg ételeit és italait nem lehet megunni, kétségtelen, hogy számos kulináris finomságot köszönhet nekünk az ország és persze a világ. Hozzánk köthető a nyírségi gombócleves, a szilvalekváros derelye, a mákos kukorica, a szabolcsi töltött káposzta, a nudli, a cinke, a tócsni és a krumplilángos is. De ha a kiflis gyrosról van szó, arról már nem csak a megye jut eszébe egy idegennek: a nyirosz ugyanis nagyon is nyíregyházi.

 

Ma alig létezik olyan ország, ahol ne ismernék a gyrost, és szinte mindenhol ugyanúgy, ugyanazokból a hozzávalókból készítik. A fűszerezett, megsütött csirkehús sült burgonya ágyra, vagy pitába kerül, amire uborkát, paradicsomot, hagymát, sajtot és szószt helyeznek. Ha azonban Nyíregyházán szeretné valaki megkóstolni, az ne lepődjön meg: kuriózumként itt létezik kiflis verzió is. A gyrosozásnak Nyíregyházán kultúrája van, a város egyik meghatározó védjegyévé vált, és 30 éve kifliből készül.

 

Évtizedekkel ezelőtt az egyik Rigó utcai pékségben kezdték el sütni hozzá a kifliket, mindenki onnan szerezte be. Így indult el hódító útjára a „gyros kifliben”.

 

Összességében szinte ugyanazokból a hozzávalókból készül, mint a sokak számára ismert és kedvelt nemzetközi verzió, csak itt a csirkehús és a feltét egy nagyobb kifliben kap helyet, amit nem lehet kapni akárhol.

 

A mindmegette.hu cikke szerint a nyírségi gyros kialakulásának legvalószínűbb forgatókönyve, hogy a rendszerváltás után ugyan már megérte vállalkozásba kezdeni, de az alapanyagoknak még híján volt az ország. Ha volt is pita, drágábban lehetett hozzájutni, és egy utcai árus nem tudta volna az árát kitermelni magának, ezért a keleti részen a kiflis változat terjedt el, azóta is az egyik legkeresettebb és az ország bármely pontján is Nyíregyházával hozzák összefüggésbe.

 

-A környező városokban annak idején semmilyen gyros nem volt, csak melegszendvics, francia pirítós, hot dog, a jól menő helyeken pedig már a hamburger is előfordult. Mire megérkezett a gyros, az már pitás volt, Nyíregyen pedig továbbra is a kiflis változat maradt a köztudatban, annak ellenére, hogy már a pitás verzió is elérhető volt- írják.

 

NYÍROSZ RECEPT:

 

Hozzávalók:

 

Húshoz:

600 g csirkemellfilé

5 ek napraforgó olaj

1 kk só

1kk bors

1 ek foghagymapor

 

Mártáshoz:

300 g tejföl

100 g majonéz

4 ek porcukor

1 ek citromlé

100 ml víz

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

 

Kígyóuborka, paradicsom, lila hagyma, trappista sajt

 

Elkészítése:

 

  1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, összeforgatjuk az olajjal, sóval, borssal és a foghagymaporral, majd egy serpenyőben megsütjük.
  2. A mártáshoz csomómentesre keverjük a hozzávalókat.
  3. A lila hagymát és az uborkát karikára, a paradicsomot negyedekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. A kiflit bevágjuk.
  4. Összeállítás: kifli, mártás, uborka, paradicsom, hagyma, hús, mártás, sajt.

(forrás: nosalty.hu)

Szerző: Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Csaknem kétszáz liter alkoholt és több mint ezer doboz cigarettát foglalt le a NAV

Csaknem kétszáz liter alkoholt és több...

Csaknem kétszáz liter alkoholt és több mint ezerkétszáz doboz cigarettát talált...

Ezek a természetes módszerek enyhíthetik a nátha tüneteit

Ezek a természetes módszerek enyhíthetik...

A fokhagyma és a fahéj kiváló baktériumölő.