Különleges történelemóra – Előkészületben a megemlékezésre

Különleges történelemóra – Előkészületben a megemlékezésre

Rendhagyó történelemórát tartottak a Vasvári Pál Gimnáziumban.

 A Magyar Honvédség parancsnoksága elrendelte az országos karbantartó hetet, amely arról szól, hogy a március 15-i megemlékezéseket megelőzően iskolai közösségi szolgálat keretében középiskolás fiatalok részt vehetnek ’48-as vonatkozású honvéd sírok rendbetételében. A rendhagyó történelemóra célja az volt, hogy másmilyen szemszögből világítsa meg a múlt eseményeit a fiatalok számára.

Többek között a ’48-as honvéd egyenruhát, és az akkori katonák fegyvereit is szemügyre vehették a vasváris diákok azon a történelemórán, amelyet rendhagyó keretek között rendeztek meg a gimnáziumban. Kertész József, a Nyíregyházi Toborzóiroda századosa televíziónknak elmondta, számos ’48-as személyiség köthető a vármegyénkhez.

„A MH parancsnoksága elrendelte erre a hétre az országos karbantartó hetet, amely arról szól, hogy a március 15-i megemlékezéseket megelőzően iskolai közösségi szolgálat keretében középiskolás fiatalok részt vehetnek ’48-as vonatkozású honvéd sírok rendbetételében. Jogszabályi előírás, hogy egy rendhagyó történelemórát kell tartanunk elsősorban azon katonákra felhívva a figyelmet, akik ’48-as vonatkozásban a vármegyén belül történtek. Itt, a Nyíregyházi Egyetemen tanuló pedagógusjelölt kolléganő tartja meg az órát, felhívva a figyelmet azokra a történelmi személyiségekre, akik ’48 kapcsán érintettek.”

A százados elmondta, úgy tűnik, hogy megtalálták Krúdy Gyula nagyapjának a sírját, aki ’48-as vörös sipkás honvédszázados volt, és Répásy honvédtábornok is a vármegyében, Kemecsén nyugszik. A történelemórán elhangzott, a 14. aradi vértanú lehetett volna, ha nem hal meg korábban kolerában Mikecz Tamás, a ’48-as utolsó zászlóalj parancsnoka, aki szintén ide köthető, és akinek még most is keresik a sírját.

„Abban különbözik ez a történelemóra, hogy másmilyen szemszögből világítja meg a történelmet a fiatalok számára. Hagyományőrzők is részt vesznek, korhű ruhákban, és igyekszünk a vármegye hőseit bemutatni tetteik, cselekedeteik által” – mondta el Kozma Kinga kadét őrmester.

A különleges történelemórát követően a közösségi szolgálatot teljesítők az Északi temető sírkertjében az 1948-ban elesett honvédek előtt rótták le tiszteletüket.

Szerző: Fehér Attila

#kapcsolódó

Indul a roham az albérletekért, így lehet megelőzni a jogvitákat

Indul a roham az albérletekért, így...

Probléma esetén sok múlhat azon, van-e bérlői kötelezettségvállalás.

60 éves a pedagógusképzés – Ünnep a Nyíregyházi Egyetemen

60 éves a pedagógusképzés – Ünnep a...

A Nyíregyházi Egyetem vezetésétől, illetve a Bessenyei György Pedagógusképző...