Egyenruhában minden más

Egyenruhában minden más

Az edző, a festő és a divattervező története

A Magyar Honvédség lehetőséget biztosít a honvédelem ügye iránt elkötelezettek számára, hogy több szolgálati formából választva megismerkedjenek a katonai hivatással.

Az Egységes Alapkiképzési Program ötödik üteme és az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) harmadik kiképzési ciklusa március 13-án kezdődött Nyíregyházán, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél. A kiképzést az 5. Területvédelmi Zászlóalj kiképző állománya hajtja végre elméleti és gyakorlati foglalkozások keretein belül. Az állomány tagjai megismerkedtek a Magyar Honvédségnél rendszeresített fegyverekkel és az ötödik hét végén éleslövészeten vettek részt. Az elmúlt hetek során a katonák a laktanyában és azon kívül is több kiképzési helyszínen szerezhették meg a szükséges ismereteket. A kiképzés befejezése után az állomány tagjai április 21-én sikeres gyakorlati vizsgát tettek az elsajátított ismeretanyagból. A bevonulóknak az egységes alapkiképzés befejezését követően lehetőségük nyílik szerződéses katonai szolgálatot vállalni az ország különböző alakulatainál.

Cikkünkben a nyíregyházi Damjanich laktanyába bevonult ifjú honvédek történetén keresztül mutatjuk be az alapkiképzés során szerzett tapasztalataikat és jövőbeli elképzeléseiket.

Radványi Levente közkatona a Nyíregyházi Egyetem sport- és rekreációszervező szakán végzett. A 25 éves katona számára nagyon fontos a mozgás és a sport, az egészségmegőrzés valamint jótékony élettani hatásai miatt is. Magánemberként szabadidejében is nagy figyelmet fordít a testmozgásra, legyen az akár egy focimérkőzés, csoportos konditermi edzés, vagy csak futás a barátokkal, amelynek a közösségépítő hatását is fontosnak tartja a fizikai erőnlét szintjének fejlesztése, fenntartása mellett.

Vonzónak tarja a katonai pályát, ezért jelentkezett az egységes alapkiképzésre. A gimnáziumi évei alatt már tanult korábban katonai alapismereteket, valamint családi kötődése is van a honvédséghez, hiszen az édesapja hivatásos katonaként szolgált Debrecenben. Elmondása szerint az elmúlt időszakban a harcászati foglakozások voltak számára a legérdekesebbek. A jövőjét a Magyar Honvédségben képzeli el, célja hogy a különleges műveleti erők tagja lehessen, és rohamlövész kiképzésen vehessen részt.

Iván Andrea közkatona az Önkéntes Katonai Szolgálat harmadik kiképzési ciklusához csatlakozott. A 24 éves divat- és stílustervező életében is fontos szerepet tölt be a sport és az egészséges életmód. A katonai pályához családi szálak kötik, mivel édesapja katona volt, és családtagjai között jelenleg is van, aki a Magyar Honvédségnél szolgál. Tőlük csak pozitív visszajelzéseket kapott a honvédségről, amit már személyesen is megtapasztalt az elmúlt hetekben.

A kiképzés során az alaplőgyakorlat végrehajtása és a robbantási gyakorlat volt számára a legnagyobb és legintenzívebb élmény. Az új ismeretek megszerzése során tudatosodott benne, hogy CLS katona (Combat Life Saver - harctéri életmentő katona) szeretne lenni és szeretné elvégezni az „Acélkocka” alap altiszti képzést.

 

Kovács László 31 éves önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető építőipari szakiskolában tanult, de gyerekkora óta vonzotta a katonaság, az egyenruhások világa. A sport fontos az életében, rendszeresen végez testedzést és szeret túrázni, kirándulni is. A kiképzés során a lövészet és a kézigránátdobás tetszett neki a legjobban. A jövőben szerződéses lövész katonaként szeretné szolgálni a hazát.

Aki a Magyar Honvédségnél szeretne elhelyezkedni, számos szolgálati forma közül választhat: lehet hivatásos, szerződéses és tartalékos katona is.

Az Egységes Alapkiképzési Program és az Önkéntes Katonai Szolgálat az ismeretek megszerzése mellett megmutatja a katonai pálya lehetőségeit, betekintést nyújt a katonák életébe, emellett az ÖKSZ programban résztvevők felsőoktatási intézményben történő továbbtanulás esetén többletpontra is jogosultak.

 

Szerző és fotó: Fehértói Mihály t. zászlós

#kapcsolódó

Fontos határidő közeleg: eddig jelentkezhettek az Arany János Tehetséggondozó Programba

Fontos határidő közeleg: eddig jelentkezhettek...

Néhány nap múlva elérhetővé válik a jelentkezési lap.

Lerakódott égéstermék gyulladt meg

Lerakódott égéstermék gyulladt meg

A katasztrófavédelem tájékoztatása.