Erőművek Éjszakája Szabolcs-Szatmárban is

Erőművek Éjszakája Szabolcs-Szatmárban is

Izgalmas programokkal várja a látogatókat az Erőművek Éjszakája Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is.

zabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is bejuthatnak az érdeklődők az egyéb napokon a nagyközönség előtt zárt területekre az Erőművek Éjszakáján október 27-én. A látogatók közelről is megnézhetik az ország második legnagyobb vízerőművét, a Tiszalöki Vízerőművet, a 122 éves Nyíregyházi Erőművet, valamint a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ működését.

 

A Magyarországon vízenergiából előállított villamos energiának mintegy 25%-át teszi ki a Tiszalöki Vízerőműben megtermelt villamos energia mennyisége, ezzel az óriási, 12,9 megawatt teljesítménnyel hazánk második legnagyobb vízerőműve. Az Erőművek Éjszakáján az előzetesen beregisztrált látogatók izgalmas bejáráson vehetnek részt: szakképzett üzemi kísérő vezetésével megismerhetik a Tiszalöki Vízlépcsőt, a nagyműtárgy környezetét, annak kialakítását és ökológiai hatását az élővilágra. A bejárás során kulisszatitkokba is beavatják őket: részletes tájékoztatást kapnak a Tiszalöki Vízerőműről, a termelő berendezésekről és azok üzemeltetéséről.

 

A 122 éves Nyíregyházi Erőmű 1897 óta látja el a lakosságot és a közületi ügyfeleket hőenergiával. Az Erőművek Éjszakája alkalmával a résztvevők megismerhetik az erőmű történelmi múltját és jelenét, egyedülálló módon láthatják működés közben az erőmű főberendezéseit. A telephely bejárása során lehetőség nyílik testközelből megszemlélni a több méter magas kazánokat és a 2007-ben átadott kombinált ciklusú erőmű főbb rendszereit. A vezetésben résztvevő szakemberek azt is bemutatják, milyen kihívásoknak kell megfelelni egy városi környezetben működő erőműnek.

 

Szélesre tárja kapuit a regisztrált látogatók előtt a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ is. Az érdeklődők október 27-én betekinthetnek abba, hogyan történik a szelektíven gyűjtött hulladék válogatása és az újrahasznosításra történő előkészítés, azt is megnézhetik, mi történik a nem hasznosítható hulladékkal, megtudhatják, hova vezet a vegyes hulladék útja, illetve bepillanthatnak a komposzttelep működésébe, ahol a zöldhulladék hasznosul.

 

Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

 

Az elmúlt három évben hatalmas népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. Idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül. Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja ki a kapuit a szélesebb közönség előtt is. Érdekes programok, közelről is megtekinthető, hatalmas berendezések és szakértő idegenvezetések során ismerhetjük meg az energia útját.

 

Az Erőművek Éjszakáját idén is Gyetván Csaba műsorkészítő, a program nagykövete népszerűsíti. Csaba az eseményt megelőzően több olyan helyszínen is járt, amelyeket október 27-én személyesen is megnézhetünk. Kedvcsináló bejelentkezései elérhetők a MEKH Facebook-oldalán.

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre október 11-től lehet regisztrálni a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon. Érdemes követni a MEKH Facebook-oldalát is, ahol a szervezők további érdekességeket osztanak meg.

 

#kapcsolódó

Lakóházzal egybeépített melléképület és terasz égett vasárnap kora hajnalban a nyíregyházi Simai úton

Lakóházzal egybeépített melléképület...

A lángok kis mértékben a ház egyik szobájára is átterjedtek.

Részvételi projektet indítottak a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda tagjai

Részvételi projektet indítottak a Nyíregyházi...

2023. március 31. és április 3. között nyíregyházi fiatalok nyolc fős csoportja...