Közgyűlés – Kivonult az ellenzék a teremből

Közgyűlés – Kivonult az ellenzék a teremből

Kivonultak az ellenzéki képviselők a nyíregyházi közgyűlésről, miután nem vettek le a napirendi pontok közül egy, az ellenzéki frakció szerint nem megalapozott előterjesztést a Pénzügyi Bizottság elnöki posztján történő személyi változásról.

A közgyűlésen a városvezető frakció részéről elhangzott, az ellenzéki, volt jobbikos, most momentumos Lengyel Máté közösségi oldalán hónapok óta egy hirdetett bejegyzés alatti hozzászólások közül sok becsületsértő, rágalmazó, sőt uszító olvasható. Ez a FIDESZ-KDNP frakció véleménye szerint bűncselekmény és alkalmas arra, hogy a politikailag más véleményt képviselő társadalmi csoportokat – leginkább a Fideszhez közelálló embereket – megalázza, megfélemlítse. A képviselőnek lett volna ideje, lehetősége moderálni az oldalt, ami kötelessége is, de nem tette, így valószínűleg egyetért a leírtakkal. Ez a hangnem soha nem volt jellemző a nyíregyházi közéletre, ezért a FIDESZ-KDNP frakció kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy szüntesse meg Lengyel Máté elnöki tisztségét a Pénzügyi Bizottságban.

Három szomorú hírrel kezdődött a csütörtöki közgyűlés, dr. Kovács Ferenc közölte: elhunyt Fazekas János, a nyíregyházi közgyűlés korábbi jegyzője, Horányi Zsuzsa nyíregyházi futó nagykövet, edző, testnevelő tanár, és Z. Erdei Anna grafikusművész. Mindhárman maradandót alkottak nyíregyháziként, a közgyűlés egyperces néma csenddel emlékezett rájuk. Ezt követően a polgármesteri szóbeli kiegészítésből kiderült, jó ütemben halad a karácsonyi csomagok kézbesítése, a közel 25 ezer érintett közül már 19 ezren megkapták az ajándékot, a kézbesítés december 11-ig tart. 2024. január elsejétől továbbra is Baloghné Szűcs Zsuzsanna tölti be a Sóstói Múzeumfalu igazgatói posztját, kinevezése 2026. december 31-ig szól.

Kivonult az ellenzék

Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője kért szót a napirendi pontok megtárgyalása előtt, aki azt kezdeményezte, hogy vegyék le a 44. napirendi pontot, amelyben visszahívnák elnöki posztjából Lengyel Mátét a Pénzügyi Bizottság éléről, mert a munkájára nem érkezett korábban panasz. Ezt a napirendi pontot a FIDESZ-KDNP frakciójának tagjai kezdeményezték, kérelemmel fordultak a polgármesterhez miután Lengyel Máté az elmúlt hetekben a közösségi média Facebook-platformján több olyan bejegyzést tett közzé, ami tárgyában és megfogalmazásában is alkalmas volt az olvasók ingerlésére. Az ellenzéki képviselő bejegyzései alatt olvasható hozzászólások közül sok becsületsértő, rágalmazó, sőt uszító, amely a FIDESZ-KDNP szerint bűncselekmény és alkalmas arra, hogy a politikailag más véleményt képviselő társadalmi csoportokat – leginkább a Fideszhez közelálló embereket – megalázza, megfélemlítse. Lengyel Máté felelőssége – a hazai bírói gyakorlat szerint is –, hogy amennyiben engedélyezte a hozzászólásokat, azokat moderálja, a bűncselekményeket megvalósító hozzászólásokat törölje. Ezzel szemben Lengyel Máté fizetett hirdetéssel igyekezett nagyobb nyilvánosságot elérni a poszthoz és a hozzászólásokhoz – olvasható az indoklásban. Dr. Kovács Ferenc szavazásra bocsátotta Jeszenszki András javaslatát, de a testület ezt 13-8 arányban nem támogatta. Ezt követően az ellenzéki képviselők elhagyták a termet.

Úgy látom, az ellenzéki képviselők egyhangúlag elhagyják a termet, bár nekik kötelességük lenne a közgyűlésen képviselőként itt lenni” – mondta a polgármester, miközben kisétáltak a képviselők.

Ez a hangnem soha nem volt jellemző a nyíregyházi közéletre, ezért a FIDESZ-KDNP frakció kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy szüntesse meg Lengyel Máté elnöki tisztségét a Pénzügyi Bizottságban.

Kérdések Lengyel Mátéhoz

A FIDESZ-KDNP frakció képviselői idéztek néhány nyomdafestéket nem tűrő kommentet a közgyűlésen, majd kérdéseket fogalmaztak meg Lengyel Máté felé.

Vajon hallott-e már a moderálásról, tisztában van vele, hogy ez az ő kötelessége? Ha nem tette meg, akkor ez azt jelenti, hogy egyetért a véleményekkel és a stílussal is? Ez valójában ő? Mert őt minősíti” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

Lengyel Máté, ön is szeretne megköveztetni embereket mint a Facebook-bejegyzése alatt olvasható komment írója? Ön is ilyen stílusban gondolkodik a politikai ellenfeleiről? Valószínűleg, hiszen a hirdetett posztja alatt ezt nem hagyta volna ott az etikai szabály szerint. Ez már a Momentum elvárása öntől vagy magától akar köveztetni embereket? Tudja, hogy ez már uszítás az emberek egy jelentős csoport ellen, melyet a törvény szigorúan büntet?” – tette hozzá Tormássi Géza, a FIDESZ-KDNP képviselője.

Ez a rágalmazás, ez a szitkozódás eddig nem volt, mióta itt, a közgyűlésen ülök és előtte sem Nyíregyházán ez divat, eljárás és nem is szeretném, hogy ez a jövőben így legyen, de mi ennek a célja? Ez az új pártjának, a Momentum vezetésének az elvárása? Vagy ez a modern liberalizmus, amit képviselnek az országban meg az egész világban vagy netán a DK elnökének az elvárása?” – mondta Tóth Imre, a FIDESZ-KDNP képviselője.

A képviselők kiemelték, van véleménynyilvánítási szabadság, de ugyancsak alkotmányos védelem alatt áll az emberi méltóság, a becsület és a jó hírnév is.

Nem választott új elnököt az ellenzék

A napirendi pont tárgyalásánál dr. Kovács Ferenc közölte, hogy Lengyel Máté korábban beleegyezett, hogy ezt az előterjesztést nyílt ülésen vitassák, illetve jelezte az ellenzék frakcióvezetőjének, Jeszenszki Andrásnak, hogy jelöljenek ki egy új, szintén ellenzéki képviselőt a Pénzügyi Bizottság élére. Ez azonban nem történt meg.

Abban maradtunk, hogy ma a közgyűlés előtt, 9:50-kor bejön hozzám Smidt Ferenc képviselő úrral együtt és azt mondták, hogy ők nem tudnak mást, újra Lengyel Mátét javasolnák, ami teljesen észszerűtlen, hiszen az ő visszahívásáról van szó és az ő visszahívása után esedékes az új elnök megválasztása. Az új elnök megválasztása viszont nem politikai kérdés, hanem jogi kérdés, tehát köteles a közgyűlés gondoskodni a bizottsági elnök megválasztásáról, mert egyébként a törvényes működést nem tudnánk biztosítani” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Lengyel Mátét az elnöki pozíciójából visszahívták, de tagja maradt a Pénzügyi Bizottságnak. Dr. Kovács Ferenc hozzátette, miután az ellenzék nem jelölt ki új elnököt, így a FIDESZ-KDNP képviselői közül Mussó Lászlót választották meg a bizottság élére, miután ő már tagja volt annak. Amennyiben a Szövetségben Nyíregyházáért javasol egy új elnököt a következő közgyűlésig, akkor Mussó László vállalta, hogy lemond tisztségéről.

Sikeres volt a Modern Városok Program

Miután Lengyel Máté a Modern Városok Program sikerességét is megkérdőjelezte a közösségi médiában megosztott bejegyzéseiben, így dr. Podlovics Roland is szót kért az ügyben. A bejegyzések alapján az ellenzéki képviselő félretájékoztatja a közvéleményt, hiszen Nyíregyháza a nyertese a Modern Városok Programnak, itt tényleg megvalósult minden beruházás összesen 74 milliárd forint értékben. Ezeket az alpolgármester összegyűjtötte a képviselő számára.

Felsorolom neki, hátha a televízión keresztül nézi és így talán tájékozódhat: a nyugati elkerülő újabb üteme megvalósult, a Nyíregyháza–Tokaj kerékpárút megvalósult, mindenki használja, a Mező–Bethlen G. utcai csomópont megvalósult, 41 új CNG hajtású autóbusz itt van már 2018 óta, azóta a telephely is befejeződött, a Hunguest Hotel Sóstó megépült, mellette a Pangea Ökocentum és Szálloda is – megjegyezném, hogy a Modern Városok Programban Nyíregyháza volt az egyetlen, aki szállodát tudott építeni, és kettőt is – emellett az Atlétikai Centrum, a Jégkorszak, amely most is folyamatban van, a Városi Stadion építése, a Kállay-kúria fejlesztése és a Rózsakert Szabadtéri Színpad teljes átalakítása. Nyíregyházán ez 74 milliárd forint értékben megvalósult vagy folyamatban van még” – sorolta fel dr. Podlovics Roland alpolgármester, Nyíregyháza.

Emellett további fejlesztések is voltak, amelyek a Modern Városok Programmal párhuzamosan valósultak meg, ilyen volt például a Continental Aréna felújítása, a Városi Jégpálya, a Városi Uszoda, a nagykörút bezárása – utóbbi három olyan fejlesztés, amelyet az ellenzéki frakció elődei több tíz éven keresztül csak ígértek a nyíregyháziaknak – tette hozzá dr. Podlovics Roland.

Folyamatban lévő fejlesztések

Az alpolgármester Babosi György folyamatosan hergelő közösségi médiás bejegyzéseire is reagált.

Az ellenzéki sajtót javasolnám mind Lengyel Máténak, mind Babosi Györgynek, hogy olvasgassa. Megjelent egyébként, hogy Nyíregyháza a Modern Városok Program élén jár és ha az ellenzéki sajtót elolvasná, akkor nem hozná magát ilyen kínos helyzetbe. Nagyon fárasztó, hogy ezek után beleragaszkodik két olyan témába, lesajnál, eltemet két olyan dolgot, amin egyébként a jelenlegi városvezetés dolgozik: az intermodális csomópont, illetőleg a Tokaji úti aluljáró. Csak szeretném rögzíteni, hogy ez nem volt része a Modern Városok Programjának, ez most van folyamatban, most van tervezés alatt. Egymásra épülő folyamatok ezek, először be kell zárni a nagykörutat, utána jöhet az IMCS (intermodális csomópont). Még egy jó hírünk van: a kormányhatározatot el kellett volna olvasni, nyilvános adat, benne van, hogy az első ütemben megvalósult telephelyünknek a II. ütemének a tervezése is elkezdődik” – tette hozzá dr. Podlovics Roland.

Áldozatsegítő Központ Nyíregyházán

Ezt követően a további napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott a közgyűlés. Dr. Jászai Áron, a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ koordinátora beszámolt az intézményük működéséről. A beszámolóból kiderült, az Európai Unión belül is egyedülálló módon működik a hálózat 2021-től Magyarországon. Az Áldozatsegítő Központban jogi tanácsadás, valamint érzelmi és pénzügyi segítségnyújtás is elérhető, személyre szabottan, a bűncselekményhez igazodva kapnak segítséget az áldozatok. Az elmúlt két évben sikeresen integrálódott az intézményi struktúrába helyi szinten az Áldozatsegítő Központ, ahol tanácsadó szakpszichológusok is dolgoznak. Az áldozattá válás megelőzése érdekében számos prevenciós előadást is tartottak, időseknek és iskoláskorú gyerekeknek egyaránt, utóbbi esetében leginkább cyber bulling témakörben. Az Ungvár sétányon működő központban minden bajba jutott állampolgár ingyenesen kaphat segítséget, már több mint 1500 bajba jutott kereste fel a szakembereket. A statisztikából az látszik, hogy a férfiak-nők aránya nagyjából 50-50 százalék, még az iskolázottság sem befolyásoló tényező – így valóban bárki válhat áldozattá. Az elmúlt két év bebizonyította, hogy milyen nagy szükség van egy ilyen központra

Közoktatási intézmények beszámolói

Zökkenőmentesen indult a 2023/2024-es tanév a Nyíregyházi Tankerületi Központ intézményeiben – derült ki a közgyűlésen megismert beszámolóból. A központ intézményeibe Nyíregyházán összesen 10 536 tanuló jár, őket 1191 pedagógus oktatja. A számok azt mutatják, tavalyhoz képest 55 fővel kevesebb a tanulói létszám, a pedagógusoké pedig 3 fővel csökkent. A Nyíregyházi Tankerületi Központ intézményeiben is folytatják a tanulást az Ukrajnából menekült diákok is. Nyíregyházán 14 feladatellátási helyen 107 tanuló jár. Közülük 4 tanuló csak ukránul beszél. A nyár folyamán távoztak és érkeztek is tanulók. A tankerületi központ az elmúlt időszakban összesen 22 helyszínen valósított meg valamilyen felújítási, karbantartási munkálatot.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményeiben sem volt gond az iskolakezdésnél, tíz nagy múltú iskolájának célja, hogy az ipar 4.0 elvárásainak megfelelő képzési szerkezetet alakítson ki, ezzel versenyképes tudással rendelkező munkavállalók léphetnek ki az iskolapadból. A rugalmas tanulási utakkal pedig azokat vonják be az oktatásba, akik nem rendelkeznek alapfokú végzettséggel sem. A szakképzési rendszerben minden tanuló juttatásban részesül.

Az Északi Agrárszakképzési Centrum intézményei közül kettő működik Nyíregyházán, a Lippai János mezőgazdasági technikum és a Westsik Vilmos élelmiszeripari technikum. A diákok itt is duális képzésben tanulhatnak.

Karácsonyi programok támogatására pályázhattak önszerveződő közösségek Nyíregyházán november 10-ig. A különböző egyesületek és alapítványok összesen 101 darab érvényes pályázatot nyújtottak be, közöttük osztották ki a 7,5 millió forintos keretet. A forrást elsősorban rászorulók, hátrányos helyzetűek számára nyújtott ajándékozásra, ünnepségre és ételosztásra ítélte oda a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság.

Új bölcsőde Nyírszőlősön

Elkészült a bölcsőde Nyírszőlősön, a Kollégium utcán – derült ki a közgyűlésen. A műszaki átadás megtörtént, a működéshez szükséges tárgyi feltételek beszerzése van jelenleg folyamatban. Az intézmény várhatóan 2024 tavaszától üzemel majd 12 férőhellyel az iskola és az óvoda szomszédságában, ezzel is segítve a nyírszőlősi családokat.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata az elmúlt időszakban is igyekezett megragadni és lekötni mind az uniós pályázati programok, mind pedig a hazai intézményrendszer által kínált forráslehetőségeket. Jelenleg 21 bírálat alatt lévő projekt van, ezek között van köznevelési intézmények fejlesztése, energetikai korszerűsítések, zöldinfrastruktúra fejlesztése, valamit ifjúsági nagy rendezvények és workshopok szervezése.

A talajterhelési díjról szóló önkormányzati rendelet módosítása

A módosítás elfogadása esetén azon magánszemélyek, akiknek az ingatlanán a méréssel igazolt éves vízfogyasztása nem haladja meg az 50 köbmétert, a talajterhelési díjra vonatkozóan mentességben részesülnének. A mentességi kör kiszélesítése a díjfizetésre kötelezettek érdekeit kívánja szolgálni úgy, hogy nem ró további adminisztrációs és anyagi terhet rájuk és ezzel egyidejűleg az önkormányzat költségvetési egyensúlyát jelentősen nem befolyásolja. A korábbi szabályozásnak megfelelően az 50 köbméter alatt fogyasztó jogi személyek adófizetési és bevallási kötelezettsége továbbra is megmaradna.

Nagy rendezvények 2024-ben

A csütörtöki ülés után már azt is lehet tudni, hogy milyen nagy rendezvényekre készülhetünk 2024-ben Nyíregyházán, amelyek a szórakozási lehetőségen túl idegenforgalmi és városmarketing szempontból is jelentősek. Időrend szerint a tervezett programok az alábbiak: Böllérfesztivál és Nyíregységi Disznótoros Fesztivál februárban, HELLO Nyíregyháza áprilisban, majd májusban előbb Városnap, később Gyereknap, de ismét lesz Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál augusztusban, Tirpák Fesztivál szeptember közepén és évbúcsúztató rendezvényekre is számítani lehet majd 2024 decemberében. A tervezett programokra várhatóan 51 millió forintot fordít az önkormányzat jövőre. A HELLO Nyíregyháza nagy rendezvényre és ifjúsági workshopot a Kisprojekt Alap határon átnyúló pályázat is támogatja, ennek az alapnak a célja a határon átnyúló társadalmi kohézió és partnerség erősítése, valamint a polgárok és a szervezetek ösztönzése arra, hogy részt vegyenek az unió demokratikus és polgári életében és hozzájáruljanak ahhoz.

Aktív az értéktár bizottság

Aktív volt a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság 2023-ban, hat nemzeti értéket vett fel, így 2023. október 19. napjáig összesen 63 nemzeti érték került felvételre a Nyíregyházi Települési Értéktárba. A 2023. évben felvett nemzeti értékek megnevezése szakterületenkénti kategóriák szerint: Kulturális örökség: Nyíregyházi népzenetanár-képzés, Sebestyén Sándor szobrászművész életműve, a Bencs Villa épülete és kimagasló kultúraközvetítő szerepe, A Móricz Zsigmond Színház épülete és kimagasló kultúraközvetítő szerepe, Épített környezet: A nyíregyházi Városháza épülete, Sport: Sitku Ernő kiemelkedő sporttevékenysége. Az értékek bővítésén túl a bizottság újraindított az Értékes Esték programsorozatot, rajz- és fotópályázatot is hirdetett.

Együttműködés Nyíregyháza és Nagykapos között

A közgyűlés döntött egy Nyíregyháza és a szlovákiai Nagykapos közötti projektről is. Az „lnterreg Magyarország- Szlovákia Program” című Kisprojekt Alap pályázati felhívása keretében a „Határon átívelő családbarát gyermektábor” című pályázatot nyújtották be. Ennek keretén belül tervezetten 2024. július 1. és július 5. között 5 munkanapon keresztül fogad Nyíregyháza 15 főt Nagykapos városából, akik a nyíregyházi csoporttal közösen vesznek részt a részükre szervezett élményprogramokon. A gyermekek pedagógus és szociális szakemberek felügyelete mellett töltenek el egy hetet Nyíregyházán. A programok kialakítása során figyelemmel vagyunk a helyi értékek bemutatására, oldott hangulatú, nem iskolai környezetre emlékeztető körülmények között élménypedagógiai módszerekkel mutatjuk be városunkat. A gyermekek közötti kapcsolatépítést közösségfejlesztő programokkal és a kooperációt elősegítő kézműves foglalkozások megtartásával segítjük elő. Az lnterreg Vl-A Magyarország-Szlovákia Program az Európai Unió 2021–2027-es kohéziós politikájának része. A Kisprojekt Alap célja a határon átnyúló társadalmi kohézió és partnerség erősítése, valamint ezen felül Magyarország és Szlovákia polgárai közötti eszmecserék előmozdítása, különösen a testvérvárosokon és a települések hálózatain keresztül annak érdekében, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek az unió közös örökségének gazdagságáról és sokszínűségéről.

Támogatják a sport célfeladatokat

A képviselők elfogadták a 2024. évi sport célfeladatok támogatási összegét, összesen 82.500.000 forint értékben. Ebből fordítanak többek között olimpiai felkészülés támogatására, szabadidősportra, sportösztöndíjakra, parasportra és kiemelkedő sportrendezvényekre is. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése a nyíregyházi labdarúgást, különös tekintettel a Nyíregyháza Spartacus FC Kft. nemzeti bajnokságban való szereplését, a profi labdarúgócsapat működési költségeinek finanszírozását szponzori szerződés alapján biztosította az elmúlt években. A 2023/2024-es bajnoki szezonra is hasonló szponzori szerződést kötött az önkormányzat és a Nyíregyháza Spartacus FC Kft. Ennek értelmében a férficsapata bruttó 65 millió, a női csapatok bruttó 3 millió forintot kapnak a bajnoki évre.

#kapcsolódó

A hétvégén ismét kisállatbörze lesz Nyíregyházán!

A hétvégén ismét kisállatbörze lesz...

A NYÍRVV Nonprofit Kft. 2023. november 12-én ismét KISÁLLATBÖRZE rendez a Fokos...

82 éves idős férfit raboltak ki az egyik nyíregyházi társasházban

82 éves idős férfit raboltak ki az...

Sok év fegyház jár a rablásért.