A francia külügyminisztérimtól kapott elismerést az Apáczai

A francia külügyminisztérimtól kapott elismerést az Apáczai

„LabelFrancÉducation” kitüntető címet adományozott a Francia Külügyminisztérium a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeit Iskolának.

A címmel járó emléktábla is hirdeti a jövőben, hogy Magyarországon elsíiként az Erdői sori iskolában vette kezdetét és zajlik sikeresen a francia kéttannyelvű, általános iskolai oktatás.

A LabelFrancÉducation egy olyan kitüntető cím, amelyet a Francia Külügyminisztérium szigorú és számos kritériumot vizsgáló pályázati eljárás keretében adományoz azoknak a két tanítási nyelvű iskoláknak, ahol magas színvonalú francia és francia tannyelvű oktatás folyik. A minőségi címet akkor nyerheti el egy k6znevelési intézmény, ha ott emelt szinten oktatják a francia nyelvet, ha bizonyos tantárgyakat francia nyelven is tanítanak, ha az adott osztály heti óraszámának legalább 20%-a francia nyelvi vagy nyelvű és anyanyelvi tanárt is foglalkoztatnak. Mindezek mellett követelmény, hogy francia nyelvi környezetet biztosítsanak idegen nyelvi könyvtári állománnyal, programszervezéssel, partneriskolákkal való kapcsolattartással és mellette készítsék fe1 a tanulókat a DELF nyelvvizsgára.

Ezeknek a feltételeknek a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola megfelelt, így hatalmas megtiszteltetés az, hogy 2024. március 18-án, hétfőn a LabelFrancÉducation minősítést tanúsító táblát Clarie Legras Franciaország magyarországi nagykövete leleplezi. Az eseményen részt Laure Du Teilhet, a budapesti Francia Intézet együttműködési és kulturális attaséja is.

Program:

14 óra 30 - vendégek érkezése

14 óra 35 - francia nyelvet tanuló, illetve a két tanítási nyelvű képzésben tanuló diákok műsora az „A” tornateremben

15 óra - nagykövet asszony átadja a DELF nyelvvizsga diplomákat 15 óra 10 - a LabelFranceÉducation tábla leleplezése

15 óra 20 - nagykövet asszony válaszol a sajtó képviselői által feltett kérdésekre 15 óra 30 - pezsgős koccintás a nyelvi 1-es teremben

kihelyezett emléktábla bizonyítéka annak, amit kitüntető cím szimbolizál: egyfajta vissza- igazolás arról, hogy az intézményben francia nyelvoktatás magas színvonalon történik. És nem csupán magas színvonalon, hanem egyedüliként is, hiszen francia-magyar kéttannyelvű oktatás az ország általános iskolái közül kizárólag Nyíregyházi Apáczaiban van.

2020 szeptemberében kezdte meg az első francia kéttannyelvű osztály tanulmányait Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az angol és német kéttannyelvű oktatás mellett új színfolt lett Nyíregyházán francia-magyar két tanítási nyelvű képzés. Ebben formában lehetőség nyílik arra, hogy célnyelven történő tanulás miatt hamar, már kisgyermekkorban kialakuljon és fenn is maradjon nyelvtanulás iránti pozitív attitűd. gyerekek kommunikációs helyzeteken nyugvó, játékos feladatokon keresztül kezdik meg nyelvtanulást. Az osztályokat anyanyelvi lektor is segíti, aki kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy diákok helyesen és pontosan szólaljanak meg franciául. két tanítási nyelvű osztályokban gyerekek több közismereti tárgyat franciául tanulnak és célnyelven ismerkednek a francia nép kultúrájával, történelmével. 2023/24-es tanévben már teljes alsó tagozaton folyik képzés, hiszen már negyedikesek azok gyerekek, akikkel 2020 szeptemberében elindult képzés.

#kapcsolódó

Tűzijáték: figyeljünk a biztonsági utasításokra és a házikedvenceinkre!

Tűzijáték: figyeljünk a biztonsági...

A tűzijáték használata sokak számára elengedhetetlen, ha a szilveszteri mulatságról...

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket...

A legegyszerűbb, online benyújtás.