Dr. Szabó Tünde: Egyre többen irigylik Nyíregyházát a fejlődése miatt

Dr. Szabó Tünde: Egyre többen irigylik Nyíregyházát a fejlődése miatt

Két minőségében is képviseli Nyíregyházát dr. Szabó Tünde. Közvetlenül, mint a város egyéni mandátumos országgyűlési képviselője, s közvetetten, mint az északkelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Amikor a város érdekeiről van szó, ez a két megbízatás összeér, és szerinte egyre többen kezdik el irigyelni Nyíregyházát azok közül, akik korábban lesajnálták.

nyiregyhaza.hu

Mivel a kormányzati struktúra részben átalakult, így kormánybiztosként ugyan minisztériumot „váltott”, a Miniszterelnökségtől a közigazgatási és területfejlesztési tárcához kerülve, de ugyanúgy Navracsics Tibor felügyelete alá tartozik a területe, mint eddig. A lényege, hogy az államigazgatás és az önkormányzatiság között még közvetlenebb a kapcsolat az európai uniós források területfejlesztési célú felhasználásánál. Dr. Szabó Tünde utalt rá, az utóbbi időszakban az EU már felszabadította a nekünk jogosan járó források egy részét, s a továbbiak feloldásán dolgoznak. A kormánybiztos emlékeztetett, sok negatívum érte Európát és Magyarországot az elmúlt időszakban, gondolva a világjárványra, a háborúra, a migrációra, így minden forrás fontos, ám a kormányzat eddig is megfinanszírozta a fejlesztések egy részét, hogy azok ne álljanak le.

Nyíregyháza állja a versenyt

Dr. Szabó Tünde hozzátette, a kormányzat kiemelten támogatja a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszöget gazdaságfejlesztési szempontból, s városunk prioritást élvez, ami az ideérkező világcégek minden környezetvédelmi előírást betartó beruházásai is jeleznek. Többen is Nyíregyházát választották fejlesztéseik színhelyéül, s erről tudni kell, hogy itt nemcsak hazai, hanem európai nagyvárosokkal is komolyan versenyezni kell egy-egy kedvező döntésért. Ehhez biztos hátteret nyújt a kormányzat soha nem látott mértékű támogatása, mely az ipari park infrastruktúrájának megteremtéséről szól, 192 milliárd forint értékben. Az a cél, hogy a munkalehetőségeket egyrészt meg tudjuk tartani, másrészt folyamatosan újakat teremtsünk, hogy a fiatalok itthon tudják elképzelni a jövőjüket.

nyiregyhaza.hu

Sok szempontot vizsgálva döntenek mellettünk

– A beruházni szándékozó cégek képviselői rengeteg szempontot vizsgálnak, amikor egy város mellett döntenek, beleértve az oktatási színvonalat, amelynek része az országosan elismert szakképzési rendszer, valamint a Nyíregyházi Egyetem, ahol például egyre több külföldi hallgatót is köszönthetünk. De figyelik a kulturális életet, a közlekedést, melynek fejlesztésében óriásit léptünk előre az elmúlt évtizedben, gondolva csak legutóbb a nagykörút bezárására, a Tiszavasvári úti felüljáró felújítására, vagy az újabb biztonságos csomópontokra, például a Belső körútnál – mondta a parlamenter.

Sokakat vonzó fejlesztések

– És bizony nézik a turisztikáját, a kedveltségét és a sportinfrastruktúráját is. Ami az előbbit illeti, világraszóló lesz reményeink szerint a Modern Városok Programban elkészülő állatparki Jégkorszak Interaktív Állatbemutató idei átadása, mely még több látogatót csalogathat majd hozzánk. S zajlik még egy másik, nagy állami beruházás, az 1950-es évekből itt maradt, kisebb átalakításokon átesett stadionunk teljes újjáépítése. Egy ilyen korszerű, multifunkciós, családokat is bevonzó létesítményre nagy szükség van és nagyon fogjuk majd szeretni. Ma már természetes, hogy megépült a belvárosi uszoda, a korábban rengetegszer csak megígért jégpálya, a Közép-Európában egyedi Atlétikai Centrum, s modern lett a Continental Aréna, tehát van hol a fiataloknak sportolni. De ez még egy fontos hiányzó láncszem, amelyre nagyon büszkék leszünk, s mely nem csak a világ legnépszerűbb sportágát, a labdarúgást szolgálja majd ki

– fogalmazott Nyíregyháza országgyűlési képviselője

#kapcsolódó